Henter kommentarer

Har du styr på skat? Der er 'ekstra god grund' til at dobbelttjekke i år


 
Hvad er udbytteaktier?
Vis mere

Når du vågner op i morgen, har Skat åbnet sluserne op for forskudsopgørelserne i 2023.

Og i år er der »ekstra god grund« til at dobbelttjekke, om beløbene i opgørelsen stemmer.

Det påpeger chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen, i en kommentar mandag:

»Har man ikke selv rettet i sine data, baserer Skattestyrelsen nemlig sine skøn for din økonomi på gamle lønsedler (ikke mindst fra 2021, da det er det sidste fulde år), og de kan have været påvirket af corona,« lyder det.

Særligt tre faktorer bør man ifølge privatøkonomen have for øje i år. Det er følgende:

Rentefradrag

Renterne har været på himmelflugt i år, og derfor er det værd at holde øje med rentefradraget.

Fradraget bør nemlig justeres, hvis man har fået ændret sin rente. Det er relevant for nogle flekslånere, men også hvis man har konverteret sit fastforrentede boliglån.

Louise Aggerstrøm Hansen bemærker, at en række boliglån er steget med cirka 3 procentpoint i rente det seneste år, og skylder man 2 millioner kroner væk, er det lig med øgede renteudgifter på 60.000 kr. årligt.

»Det giver et øget rentefradrag på omkring 15.000 kroner, så mere end 1.000 kroner om måneden. I en tid med større pres på mange familiers privatøkonomi kan det også give mening at få pengene med det samme, frem for at vente til 2024,« mener Louise Aggerstrøm Hansen.

Under topskattegrænsen

Er man en af de danskere, som ikke betaler topskat, kan man se frem til, at personfradraget stiger som et led i aftalen om kompensation for stigende energipriser.

Personfradraget, som er det beløb, man må tjene uden at betale skat, stiger 1.400 kr. til nu 48.000 kr. årligt.

Også beskæftigelsesfradraget stiger 2.100 kr. til 46.600 kr., konstaterer privatøkonomen:

»Tjener man 400.000 kroner i både 2022 og 2023 har man udsigt til at betale cirka 550 kroner mindre i skat. Tager man højde for at danskernes lønninger ventes at stige til næste år, så vil flertallet opleve at betale mere i skat end i år,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Topskattebetalere

Betaler man topskat, skal man også her holde øje, for topskattegrænsen stiger fra 552.500 kr. til 568.900 kr. Begge beløb er efter arbejdsmarkedsbidrag.

»Det bidrager sammen med højere fradrag til, at topskattebetalerne kan se frem til en skattelettelse på cirka 3.600 kroner i 2023 sammenlignet med 2022, såfremt man lå over grænsen i begge år og tjener det samme,« forklarer Louise Aggerstrøm Hansen.

Ovenstående tal skal dog tages med et gran salt, bemærker privatøkonomen, da der skal tages højde for diverse fradrag, hvilken kommune man bor i, og hvor meget man indbetaler til pension.

Læs også: Strateg forudser: Snart vender det

Læs også: Sammenligner Tesla med en kult: 'Jeg holder mig langt væk'