Henter kommentarer

Nu haler kvinderne ind på mændene – men der er stadig plads til forbedring


Forskellen mellem kvinders og mænds løn og pensionsformue er skrumpet.

Det viser friske tal fra Danmarks Statistik, der omfatter 2022.

Løngabet lød sidste år på 12,2 pct. mod 12,3 pct. i 2021. Statistikken løber tilbage til 2004, og dengang lød løngabet på 16 pct.

Løngabet er faldet hvert år med undtagelse af 2005 og 2021, hvor gabet altså steg.

Men selvom løngabet er faldet, er de økonomiske forskelle mellem de to køn stadig for stort, mener Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

»Vi har generelt set, at forskellen på kvinders og mænds løn og pensionsformue er faldet støt over årene, hvilket også var tilfældet sidste år. Denne udvikling er selv sagt positiv. Men når det er sagt, så halter kvinderne – trods et betydeligt og stadig større uddannelsesforspring – stadig markant efter mændene rent økonomisk,« siger hun i en kommentar.

Læs også: Populær boligfinte blandt pensionister kan koste dyrt

Hun kalder forskellen for 'bekymrende', og pointerer, at det blandt andet kan få konsekvenser for kvindernes levestandard, når de når pensionstilværelsen.

»Det betyder, at de som pensionister typisk kommer til at have mindre pensionsopsparinger end mænd, samtidig med at deres opsparinger også skal række i flere år, da kvinder generelt går tidligere på pension og lever længere end mænd.«

Det er ikke kun som pensionister, at løngabet kan volde kvinderne problemer. Ved skilsmisse tager parterne hver sin pension med sig som udgangspunkt, og det går altså værst ud over den, der har den mindste formue.

Alt er dog ikke skidt – når det drejer sig om uddannelse har kvinder et forspring, og over tid vil det styrke både indkomst og pensionsopsparing, fortæller Anne-Louise Lindkvist.

»Det samme gælder med de barselsregler, som trådte i kraft sidste år, og som indebærer, at mænd skal tage en større del af barslen. Samlet set kan de forhold på sigt bidrage til at mindske noget af den økonomiske forskel på kvinder og mænd.«

Læs også: 1,1 millioner får højere pension fra årskiftet

Læs også: Hundredtusindvis kan barbere boliggæld ned