Henter kommentarer

Nye regler for gæld kan inddrive op til 60 pct. af lønnen


Har man gæld til det offentlige, betyder nye regler, at man som lønmodtager kan risikere at blive trukket op til 60 pct. af ens løn.

Det skriver Gældsstyrelsen i en pressemeddelelse, som forventer, at de nye regler vil indbringe 325 mio. kr.

Reglerne kommer efter Folketinget sidste år blev enig om at styrke Gældsstyrelsens mulighed for at inddrive gæld ved at trække penge i indkomst. 

Et andet udtryk for den manøvre kaldes lønindeholdelse.

»Med de nye regler vil nogle borgere fremadrettet opleve, at vi trækker mere i deres indkomst, end de har været vant til, men omvendt betyder det også, at de bliver gældfrie hurtigere,« udtaler direktør i Gældsstyrelsen, Anne-Sofie Jensen, i meddelelsen.

Læs også: Vil du på pension som 55-årig? Så stor en formue skal du have

Den øvre grænse for hvor høj en procentdel af lønnen efter skat, som Gældsstyrelsen kan trække, bliver hævet fra 40 pct. til 60 pct. for borgere med de højeste indkomster.

For dem med lavere indkomster vil der blive trukket en smule mindre, men »til gengæld kan der fremover trækkes for alle gældstyper i stedet for blot nogle få, udvalgte gældstyper,« skriver Gældsstyrelsen.

I august og september har styrelsen sendt breve til omkring 80.000 borgere, som er blevet orienteret om de nye regler. I de kommende måneder vil de modtage en besked igen, hvor det vil fremgå, hvor meget de fremover vil blive trukket i løn.

»Vi ved, at de nye regler kan have stor betydning for de borgere, som de påvirker. Derfor har vi haft et stort fokus på at kommunikere direkte med dem så tidligt som muligt, så de er bedst muligt klædt på, når de i den kommende tid får besked om, hvordan reglerne helt specifikt ændrer det beløb, som vi trækker fra dem månedligt,« lyder det fra direktøren.

Læs også: Se listen: Så stor en pensionsformue har andre på din alder

Læs også: Snackproducent holder øje med Novo Nordisks fedmemiddel