Henter kommentarer

| Opdateret

Lars Tvede: Der er en kæmpe flugt i gang væk fra kontanter


 

Lars Tvede vågnede tidligt i sin seng på sin båd i Kroatien, hvor han havde sejlet rundt de sidste 20 dage med blandt endet serieiværksætteren Mads Faurholt ombord. Han fandt sin iPhone frem for at se, om der var sket noget i markedet i løbet af natten. Det var havblik, og de lå for anker i en bugt.

Han bladrede frem og tilbage på telefonen. Ikke de helt store begivenheder, bortset fra en. Men den var ret stor: Sølvprisen var natten over steget 5 pct.

Allerede inden det var formuleret som en klar tanke, vidste den danske finansmand og forfatter, at det ikke bare var et 5-tal. Det var en validering af noget langt større, der er under opsejling.

»Det her er en flugt væk fra kontanter, som er en del af en større historie,« udtaler Lars Tvede i et interview med Euroinvestor.

Det var 3. juli, og han befandt sig på det tidspunkt ud for Sibeniks kyst i det sydlige Kroatien. Det toneangivende amerikanske S&P 500 var aftenen inden lukket i indeks 3130, guldprisen lå i 1774 dollar/ounce, mens sølvet lå i ca. 18 dollar/ounce.

Markederne var steget kraftigt i takt med, at centralbankerne havde øget pengeproduktionen og presset renterne ned for at afbøde konsekvenserne af Covid 19-udbruddet.

For at forstå hvad Lars Tvede så i den lille stigning på 5 pct, skal vi dog lidt tilbage i tiden.

Lad os starte med få måneder tilbage. Lars Tvede shortede markedet i slutningen af februar – før de vidtrækkende konsekvenser af virusudbruddet i Wuhan-provinsen for alvor gik op for verden. På det tidspunkt købte Lars Tvede også guld.

»Det skyldtes ikke mindst en samtale med en bekendt fra finansmarkederne i 2018, nemlig Jeppe Christiansen (direktør i investeringsforeningen Maj Invest, red.),« fortæller Lars Tvede.

»Jeg talte med Jeppe om, at når den næste krise kom, så ville centralbankerne være nødt til at være så ekstremt aggressive, at man ville flygte fra valuta, og at guld ville drage fordel af det,« udtaler han. Det havde de begge ment.

»Den analyse var noget, som havde ligget i baghovedet, inden denne krise kom, altså at når krisen kom, så ville man se sådan en udvikling. Den dag, hvor jeg shortede aktierne fire dage inde i nedturen, købte jeg derfor også guld,« forklarer han.

Lars Tvede forberedte sig derfra på at købe cykliske aktier og flere ædelmetaller, når han mente, at aktiefaldene var tæt på at være overstået.

Bunden i aktiemarkedet kom i midten af marts, og nærmest samtidig toppede den amerikanske dollar. Fra sin research til bøgerne ‘Kriser, Krak og Kaviar”, og ‘Børshandlerens Psykologi’ vidste han, at det typisk skete forud for internationale økonomiske opsving. Han havde samtidig in mente, at private forbrugere stort set altid sparer penge op i krisetider. Når angsten så forsvinder, kommer alle disse ophobede penge i omløb.

Læs også: Ole Hansen: Derfor har guldprisen mere i sig

Lars Tvede mener allerede at kunne se nogle tidlige indikationer på et opsving i 2021, eksempelvis er priserne på tømmer eksploderet opad, hvilket er en ret troværdig indikation af en forestående byggeaktivitet, forklarer han. Lars Tvede har tidligere givet udtryk for, at ejendomsmarkedet i den forbindelse kan komme til at spille en nøglerolle..

Nogle gange danner brikkerne et mønster, når man sætter dem sammen og ser dem på afstand. Det gjorde de også for den danske investor:

En lav realrente, opsparede penge samt centralbanker og regeringer, der gør sit for at holde liv i økonomierne øger sandsynligheden for et særligt scenarie, forklarer Lars Tvede.

»I det øjeblik, hvor der kommer en vaccine mod coronavirussen, vil folk tænke ‘Nu er det overstået’, og så vil der komme en masse penge i omløb,« udtaler Lars Tvede.

Det kunne tale for, at man er nødt til at forhøje renterne, men det er en udbredt vurdering blandt dygtige analytikere, at man vil forsøge at holde renterne lavt i forhold til inflationen, og at man vil forsøge at have en negativ realrente, forklarer Lars Tvede.

Læs også: Guldet ser ud til at fortsætte opad: Den her guld-aktie fremstår mest attraktiv

Hvis du har en negativ realrente, kan det ikke betale sig at have penge i banken, og ingen fornuftig person vil investere i obligationer. Pengene vil søge andre steder hen, f.eks. mod ejendomme, aktier og ædelmetaller, påpeger han.

Der er to grunde til, at man vil ønske en vedvarende negativ realrente. Den ene er at få arbejdsløsheden ned igen. Og den anden er at gøre staternes rentebetalinger så lave, at gælden i forhold til økonomiens størrelse ikke løber amok. Det er nok i høj grad grundet den investeringsvenlige pengepolitik, at vi har set det historisk hurtige comeback i aktiemarkedet, tilføjer han.

Her ses den danske finansmand og forfatter, Lars Tvede, på sin båd. Vis mere

Den danske finansmand har også holdt øje med alternativerne til aktierne - heriblandt ædelmetaller og kryptovaluta. Begge dele er noget, som han er investeret i.

»Selv om guld er tæt på all time high, er der stadig forventningen om negativ realrenter i noget tid, hvilket indikerer, at guldprisen kan stige yderligere,« udtaler Lars Tvede og fortsætter:

»Jeg er i guldmine-aktier, i guld og lidt i sølv - jeg er dog ikke nær aggressiv positioneret i sølv som tidligere - og så er jeg placeret i platin.«

Her ses den danske finansmand, iværksætter og investor Lars Tvede på sin båd. Vis mere

På forskellige tidspunkter i markederne er der en bærende historie, som varer i en del år. Aktuelt er den bærende og vedvarende historie for Lars Tvede at se en flugt fra kontanter. Det var dét, som han så i udviklingen i sølvprisen den juli morgen på båden ud for Kroatiens kyst. Sølvprisen eksploderer opad - ikke kun fordi der skal bruges mere sølv i et økonomisk opsving, men fordi folk søgte væk fra penge Det var den store pengeflugt.

Her holder en guld-arbejder en guldbarr på 20 kg. 5. august 2020, hvor ædelmetallet netop har sat prisrekord og krydset en symbolsk grænse på 2000 dollar/ounce. Vis mere

En brik til puslespillet er også, at dollaren i mange årtier har haft et mønster, hvor den falder over for andre valutaer henover en periode på 10 år, hvorefter den stiger i ca. fem år. Herfra gentager mønstret sig, påpeger Lars Tvede.

»Dollaren er begyndt at bevæge sig ud i et bearmarked, og der en grund til at være short dollaren imod aktier, ædelmetaller og ejendomme,« forklarer Lars Tvede og fortsætter:

»Den store historie er flugten væk fra penge og især flugten væk fra dollar. Kunsten de næste år er simpelthen at være 'short' penge, og altså specielt short dollars, og 'lang' aktiver. Jeg har en forventning om, at dollaren over nogle år falder op mod 30 pct handelsvægtet.«

Læs også: Euroinvestor undersøger: Sådan fungerer guldmarkedet

Det sidst vil være en fordel for guldet, forklarer Lars Tvede, der derfor tror på, at guldet kan stige 15-30 pct. fra dets nuværende niveau på på omkring 1933 dollar/ounce.

For aktieinvestorer mener han, at det vil være en fordel at være placeret i aktier, der drager fordel af et opsving, heriblandt cykliske aktier, finansielle aktier, og emerging markets-aktier samt guld- og sølvmineaktier.

Lars Tvede er ikke den eneste, der er bullish på guld. Investeringsselskabet Berkshire Hathaway, der er ledet af investeringsguruen Warren Buffet, har taget en 565 mio. dollar stor position i verdens næststørste guldmine, Barrick Gold. Den kendte investor Ray Dalio fra Bridgewater Associates er ifølge Market Insider også bullish på guld. Det samme er prominente navne som Jeffrey Gundlach, der står i spidsen for DoubleLine Capital, ifølge YahooFinance, mens milliardæren og stjerneinvestoren Paul Tudor Jones ifølge CNBC er eksponeret mod bitcoin.

Læs også: Søren Hove Ravn: Har aktiemarkederne glemt coronakrisen?

Læs også: Morten Springborg: Derfor har vi investeret i 4 guldaktier