Henter kommentarer

Boligkøberne får højere prisnedlag


 

Prisnedslagene når der handles boliger er faldet til mellem 6 og 7 pct. i andet kvartal.

Det afslører friske tal fra Finans Danmark, der omfatter alle tre boligtyper. Til sammenligning lød prisnedslagene på mellem 4 og 5 pct. for lidt over et år siden.

Et prisnedslag er et udtryk for, hvor meget prisen har flyttet sig fra den første udbudspris til den aktuelle salgspris.

Dykker man ned i tallene, blev huse i andet kvartal handlet 7,6 pct. lavere end den oprindelige udbudspris. Det er lavere end i de to foregående kvartaler – her lød gennemsnittet på -11 pct. og -10,3 pct.

I Arbejdernes Landsbank, hvor privatøkonom Brian Friis Helmer sidder, mener man at de nye tal er tegn på, at køberne og sælgerne er ved at møde hinanden.

Læs også: 5 mulige vinderaktier: Sådan vil aktiechefen investere 100.000 kroner lige nu

»Godt og vel 7 pct. lød prisnedslagene på i 2. kvartal, når en bolighandel skulle i hus. Selvom prisnedslagene dermed er lavere end i de foregående kvartaler, så befinder vi os stadig omkring det højeste punkt i 8 år.«

Han fortsætter:

»Udbudspriserne har i en del tilfælde ikke reflekteret den pris, som markedet har været i gang med at tilpasse sig til. Der har altså været et større skel mellem sælgers forventninger og købers muligheder, men det ser ud til, at de igen så småt begynder at nærme sig hinanden igen.«

Prisnedslaget for et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter var 186.000 kr. i andet kvartal. For lejligheder på 100 kvadratmeter lyder tallet på 218.000 kr.

Brian Friis Helmer vurderer, at prisnedslagene fremover vil stabilisere sig.

»Sælgerne har justeret deres forventninger til den nye virkelighed med højere renter, mens køberne igen så småt er kommet ud af busken efter sidste års massive økonomiske usikkerhed,« skriver han.

Læs også: Kraftigste stigning i 2 år: 'Boligmarkedet genfinder melodien'

Læs også: Økonom: Forvent højere benzinpriser