
Hvordan vil du investere 100.000 kroner lige nu?
Det spørgsmål har Euroinvestor stillet aktiechef Michael Friis Jørgensen fra HC Andersen Capital.
Han fremhæver her fem mulige aktieguldfugle, som han ville være parat til at investere i, hvis han skulle placere 100.000 kroner nu og her.
B.T. og Euroinvestor samarbejder – derfor findes artiklen også på B.T.
Det drejer sig om chipproducenten ASML, medicinalselskabet Novo Nordisk, kabelproducenten NKT, høreapparatselskabet GN Store Nord og det tyske konglomerat Bayer.
Han hæfter sig ved, at der er usikkerheder i markedet frem mod årsskiftet. Derfor forsøger han at sammensætte en blanding af aktier, som han kan være langsigtet investeret i, men som også rummer nogle mulighed for kortsigtede stigninger.
Læs også: 7 lette råd: Sådan kommer du i gang med at investere
»Det er aktier, som du kan ligge med i 10 år. Nogle af dem kan stige på den korte bane, men det er aktier, som jeg ville investere i langsigtet,« udtaler aktiechefen, der også er kendt fra aktiepodcasten Millionærklubben.
Han vil investere 20.000 kr. ligeligt i hver af de fem aktier, som han fremhæver nedenfor.
Du kan klikke på de forskellige aktier, for eksempel Novo Nordisk og se, hvordan aktiekursen har udviklet sig.
ASML
Den første aktie, som Michael Friis Jørgensen, peger på, er ASML-aktien. Hollandske ASML er førende inden for produktion af udstyr, som bruges til at udvikle computerchips.
»Casen er klar, fordi ASML har et monopol inden for computerchips,« udtaler han.
Det skyldes, at det er meget, meget få spillere, der har viden og teknologi til at udvikle de allermest avancerede computerchips. Det har også betydet, at investorerne har handlet aktien op i pris.
ASML har været oppe at handle i en P/E-værdi på 45. P/E-tallet fortæller noget om, hvor meget investorerne er parat til at give for at få 1 krones overskud.
For aktiechefen at se er det nuværende niveau »acceptabelt« for at købe ASML-aktien. Aktien handler i skrivende stund til en P/E-værdi på knap 30. Det er med aktiechefens ord »acceptabelt, fordi du får mulighed for at købe skovlen, som andre forsøger at grave efter guld med,« forklarer han.
Hvis du vil lave en avanceret computerchip, er du nødt til at have ASMLs udstyr, vurderer aktiechefen.
Er aktien billig på det her niveau?
»Nej. Der er en grænse for, hvor billig en langsigtet aktie, der nyder godt af strukturelle tendenser, kan blive. Så gælder det om at få den lagt den i den langsigtede portefølje, udtaler han og fortsætter:
Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne
»Den her aktie bliver nok aldrig billig. Den er nok fair prissat nu, men det er en mulighed for at købe en langsigtet, strukturel vinder til en rimelig pris.
ASML-aktien er faldet omkring 20 procent tilbage fra aktiens seneste kurstop, og det er derfor på tide at købe op i aktien, fordi den er faldet »godt tilbage,« mener Michael Friis Jørgensen.
»Det gør selvfølgelig en forskel, om du betaler P/E 30 eller P/E 40, men når du har en investeringshorisont på 10 år, så er casen stadig god,« udtaler han.
Novo Nordisk
Den næste aktie, som aktiechefen fremhæver, er Novo Nordisk-aktien.
Novo Nordisk er Danmarks ubetinget største, børsnoterede selskab og kendt for at producere diabetes- og fedmemedicin.
Læs også: Formueekspert: Tag gevinst hjem eller vent? Nogle gange kan det betale sig at vente
Det er især det sidste, der har fået Novo Nordisk-aktien til at stige markant de seneste måneder. Det er midlertidig også potentialet på det område, som får Michael Friis Jørgensen til at se på aktien.
»Novo-aktien ser måske lidt dyr ud på de kortsigtede multipler, men det gør ikke noget,« lyder det fra Michael Friis Jørgensen.
Multipler er forholdstal, der beskriver, hvad du får for pengene, når du køber dig ind i et selskab. Det svarer til at se på kvadratmeterprisen, når du køber hus.
P/E-tallet fortæller dig noget om et selskab, men ikke alt, så du er nødt til at se på flere dele af selskabet end eksempelvis bare P/E-værdien. Det kan du læse mere om her.
Han ville samle op i Novo Nordisk-aktien, fordi fedmemarkedet på langt sigt rummer et enormt potentiale for den danske børsmastodont, forklarer han.
Hvis fedmemarkedet bliver nogenlunde som analytikerne forventer, så taler vi om et marked på omkring 100 mia. Det er et marked, hvor vi finder store aktører som Novo Nordisk og Eli Lilly.
»Når du ser på prisen i forhold til den forventede vækst, så er Novo-aktien lige nu dyr i forhold til andre sammenlignelige selskaber, men hvis man zoomer ud, så ser Novo Nordisk-aktien ikke dyr ud,« vurderer Michael Friis Jørgensen og tilføjer:
»Jeg har i hvert fald ikke lyst til at kalde Novo Nordisk-aktien dyr.«
GN Store Nord
Michael Friis Jørgensen vil også investere i to andre danske aktier. Den første af dem er i høreapparatselskabet GN Store Nord. Selskabet har været sendt ned af investorerne, fordi GN Store Nord kastede ud i et milliardstort opkøb, der er blevet kaldt alt for dyrt.
Det har sendt GN-aktien ud i kulden, men nu er der ved at ske noget, vurderer aktiechefen.
Læs også: Danske Bank: Vi har kurs mod drømmescenariet
»GN-aktien er på kort sigt ikke nogen voldsom billig aktie, men der ligger en mulig kurstrigger i aktien, efter selskabet har ændret på dets organisationsstruktur,« udtaler han.
GN Store Nord har fornyelig ændret på antallet af chefer, der står i spidsen for GN Store Nord, der består af to store forretningsben: Høreapparat og headsets. Det kan du læse mere om her.
Aktiechefen forventer, at GN Store Nord herfra vil fokusere mere på at tjene penge og på at spare.
»Der kan godt være en udmærket case på den korte bane, men GN Store Nord nyder godt af nogle strukturelle trends i forhold til det, at vi arbejder hjemme fra og det, at vi bliver ældre og flere og flere får brug for høreapparater,« udtaler han.
NKT
Den fjerde aktie, som aktiechefen ville satse på, er NKT. Det er tale om en dansk kabelproducent, som står til at nyde godt af elektrificeringen af samfundet.
For ham at se vil NKT nyde godt af den grønne omstilling, fordi strømmen fra vindmøllerne skal igennem kabler for at komme ud i samfundet.
Læs også: Storbank advarer: Investorer ser udfordrende år forude
Med de grønne ambitioner og elektrificeringen, kan man næsten ikke være bedre stillet end NKT, der leverer kablerne til den grønne omstilling, men selskabet er omvendt ikke immun over for høje renter og politiske udfordringer med at få sat gang i omstillingen, vurderer aktiechefen.
»Jeg tror, at den grønne sektor og aktierne i den del af markedet bliver interessant over det næste år. Der er måske større afkastpotentiale i andre grønne aktier, for eksempel Vestas og Ørsted, der er bombet helt tilbage. Men jeg ser NKT som et stabilt kort på grund af dets ordrebog, og jeg foretrækker sikkerheden her.
Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende
Der er masser af muligheder i den grønne sektor, men også masser af problemer, som vi ser hos Vestas og Ørsted.
»NKT er også ramt af stemningen i den del af markedet samt udsigterne til, at det grønne marked ikke bliver helt så stort på kort sigt, fordi renterne lægger en dæmper på investeringer,« udtaler aktiechefen.
»NKT er lige så meget en grøn aktie som de andre, fordi NKT omkring 80 procent af dets omsætning er eksponeret mod elektrificeringen,« udtaler han og fortsætter:
»Jeg begynder at dyppe tæerne i den grønne sektor, og her er det blandt andre NKT, som jeg samler op i.«
Læs også: 12 børsudtryk, du bør kende
NKT har imidlertid en »meget, meget stor« ordrebog, der kan hjælpe NKT igennem usikkerheden, vurderer den garvede investor.
Vi skal nok se en form for politisk udspil, der gør, … der er ikke råd til, a t mange af de her grønne projekter bliver udskudt, fordi det er blevet så dyrt at gennemføre.
Bayer
Den femte aktie, som aktiechefen fremhæver, er en aktie, som han beskriver som 'smertens barn'. Det er aktien i det tyske konglomerat Bayer, som han taler om. Det er en aktie, som aktiechefen længe har set et potentiale i.
Det tyske selskab har flere forretningsben, og det har betydet, at værdierne i selskabet ikke kommer til sin ret, forklarer han.
Det ene af Bayers forretningsben fokuserer på håndkøbsmedicin, den anden på produktion af medicin, mens den sidste sælger sprøjtemidler til landbruget. Bayer står blandt andet bag sprøjtemidlet Roundup.
»Casen er klar. Det er en relativ billigt aktie,« udtaler aktiechefen.
Bayer har for nogle måneder siden fået ny topchef, og Michael Friis Jørgensen satser nu på, at topchefen får ryddet op i ledelseslaget og måske endda solgt dele af selskabet fra.
»Jeg har ventet i tre år på, at det skulle ske, og nu indikerer den nye topchef, at der kommer en plan, lyder det fra Michael Friis Jørgensen, der tilføjer:
»Aktien er rigtig billig og den giver et højt udbytte.«
Du kan læse mere om udbytteaktier i artiklen 'Sådan fungerer udbytteaktier' eller høre om udbytteaktier i Millionærklubben i denne udgave af podcasten her.