Henter kommentarer

| Opdateret

Hvad er P/E-tallet?


 
Millionklubben-vært Bodil Johanne Gantzel og aktiechef Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor.
Vis mere

Er et selskabs aktie billig eller dyr? Det fortæller den aktuelle aktiekurs dig ikke alene.

P/E-tallet bruges ofte til at prissætte selskaber. For ved at sammenligne bestemte selskabstal - f.eks. på salg og fortjeneste - i forhold til aktiekursen, kan du holde aktien op mod andre aktier inden for samme sektor.

Disse forholdstal - såkaldte ‘multipler’ - giver et fingerpeg om, hvorvidt en aktie er dyr eller billig. P/E står for Price-Earnings, og tallet angiver, hvor meget du betaler for en krones overskud efter skat, hvis du køber aktien.

Læs også: Aktieordbog: Det dækker investeringsbegreberne over

Jo højere P/E-tallet er, jo dyrere er aktien.

P/E-værdien udregnes ved at dividere aktiens kurs med indtjeningen per aktie i selskabet, også kaldet EPS (earnings per share).

Hvis Selskab A's aktie koster 100 kr. og selskabet har en indtjening per aktie på 5 kroner ser regnestykket således ud:

Aktiekurs / indtjening per aktie = 100 / 5 = 20.

Læs også: Aktiechef: Dette er det vigtigste nøgletal

Dvs. at selskab A’s P/E-værdi er 20. Med andre ord kan man sige, at du betaler 20 kroner for hver krone Selskab A reelt tjener. Hvorfor så betale 100 kr. for 5 kroners indtjening? Det er fordi de 5 kroner kun er det første års indtjening. Når du ejer aktien, har du ret til at få del i selskabets indtjening i alle de år, du ejer aktien.

P/E-tallet kan dog ikke stå alene, når du skal vurdere et selskab, især fordi P/E er baseret på det foregående års resultat. Hvem siger, at det fortsætter?

Nogle gange tales der også om Forward P/E.

Forward P/E er et nøgletal, der bruges som mål for, hvad investorer er villige til at betale for at få en andel af årets forventede indtjening. Det beskriver selskabernes markedsværdi på børsen i forhold til årets forventede indtjening i virksomhederne. At der tale om den forventede indtjening, betyder, at det er forventningen til indeværende års indtjening.

Der er tale om analytikeres gennemsnitlige forventninger til indeværende års indtjening. I det tilfælde kaldes nøgletallet for estimeret P/E eller forward P/E.

Derfor gælder det om at have andre nøgletal med, når man skal vurdere om et selskabs aktie er dyr eller billig.

Læs også: Hvad betyder det at shorte?

Læs også: Hvad er small-, mid- og large cap-aktier?