Henter kommentarer

Aktiechef: Dette er det vigtigste nøgletal


 
Bodil Johanne Gantzel og Michael Friis Jørgensen dyster i de smarte aktiebegreber. Aktieskolen på Euroinvestor er din ultimative guide til at blive en god investor. Her er spørgsmålet ‘Hvad er P/E-værdi?’
Vis mere

Ét nøgletal er vigtigere at kende end andre.

Det fortæller Millionærklubbens porteføljeforvalter Michael Friis Jørgensen, der til daglig er aktiechef hos rådgivningsvirksomheden HC Andersen Capital. Nøgletal fortæller noget om et selskabs økonomiske tilstand, og hvordan det går på forskellige områder i virksomheden. Der er tale om forholdstal, som vi kender det fra kvadratmeterprisen på en bolig eller kiloprisen på kød i supermarkedet. Her er P/E-tallet et, som alle investorer bør kende til. Det dækker over en akties pris i forhold til selskabets overskud.

»P/E-tallet er det vigtigste nøgletal, fordi det er enkelt at forstå, og der er god adgang til det. Det gælder bare om at bruge det rigtigt, for tallet er ikke perfekt« påpeger Michael Friis Jørgensen.

P/E står for Price-Earnings, og tallet angiver, hvor meget du betaler for 1 krones overskud efter skat, hvis du køber aktien. Lidt forenklet kan man sige, at et lavt P/E-tal indikerer, at en aktie er billig, mens et højt P/E-tal indikerer, at den er dyr.

Det kan måske virke underligt, at investorer eksempelvis er parate til at betale 100 kr. for en aktie, der har en P/E-værdi på 20, svarende til 5 kroners indtjening. Hvorfor så betale 100 kr. for 5 kroners indtjening? Det er, fordi de 5 kroner kun er det første års indtjening. Når du ejer aktien, har du ret til at få del i selskabets indtjening i alle de år, du ejer aktien.

Det er dog her, at faldgruberne opstår, for P/E-tallet har begrænsninger, understreger Michael Friis Jørgensen.

»P/E-tallet fortæller eksempelvis intet om, hvor meget gæld en virksomhed har, og så længe renten er så lav, kan du næsten ikke se det på P/E-tallet,« udtaler Michael Friis Jørgensen

»Den største faldgrube er, at ingen kan sige, hvad P/E-tallet skal være, for du er nødt til at sætte tallet i forhold til noget andet. En P/E-værdi på 50 kan være superbilligt for et selskab, der vokser 100 pct, mens P/E på 7 kan være for dyrt, hvis der er tale om et selskab i et marked, der ikke vokser,« forklarer han.

Derfor gælder det om at sammenligne et selskabs P/E-tal med et andet sammenligneligt selskabs P/E-tal, for eksempel lakseproducenter med andre lakseproducenter.

Michael Friis Jørgensen understreger samtidig, at P/E-tallet kan virke misvisende for cykliske selskab, hvis du ser på tallet, når økonomien buldrer derudaf, og pengene vælter ind hos selskabet. I sådanne tilfælde gælder det om at se på P/E-tallet over en cyklus.

Aktichefen fremhæver andre nøgletal som EV/EBITDA, der også fortæller noget om selskabets pengestrøm, og hvordan det er finansieret eller PEG-tallet, der dækker over 'price earnings growth', hvor man sætter P/E-tallet i forhold til den forventede fremtidige vækst i indtjeningen. Tallet beregnes ved at dividere P/E med den årlige vækst i procent.

Læs også: Hvad er en ETF?

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne