Henter kommentarer

| Opdateret

André Thormann: Aktie A eller B? Her er 3 tommelfingerregler, du bør huske

Når du holder aktier op mod hinanden på deres multipler, gælder det om at sammenligne de rigtige tal, så du ikke blander æbler og pærer.
Når du holder aktier op mod hinanden på deres multipler, gælder det om at sammenligne de rigtige tal, så du ikke blander æbler og pærer. Foto: ERIC PIERMONT
Vis mere

Skal du vælge aktie A frem for aktie B? Det kan multiplerne måske hjælpe dig med - her er tre tommelfingerregler til at bruge dem rigtigt

Forleden kiggede jeg på lejlighed. Jeg så på de forskellige kvadratmeterpriser i landet. Ifølge Boliga er kvadratmeterprisen i Gentofte omkring DKK 53.000, mens den i Middelfart er omkring DKK 14.000.

Når man sammenligner prisen relativt til forskellige karakteristika ved en vare, som man købe, kaldes det en multipel. I lejlighedseksemplet var det prisen i forhold til antal kvadratmeter.

Mennesker anvender multipler hele tiden. Det kan være, når vi er ude og handle og ser på kiloprisen, når vi kigger på lejlighed eller når vi vælger elselskab.

Et andet sted, hvor multipler er meget populære, er på aktiemarkedet. Her anvendes jævnligt begreber som P/E, P/B eller sågar EV/EBIT.

P/E eller Price Earnings er den pris, som investor betaler for en indtjeningskrone. Det er nok den mest populære multipel i daglig tale.

Den typiske måde at anvende multipler på er ved at sammenligne virksomheder inden for samme branche.

Det kunne være i en situation, hvor man skulle finde ud af, om man skulle øge ens position i medicinalvirksomhed A, eller om medicinalvirksomhed B er bedre.

Hvis medicinalaktie A handler til P/E 15, mens medicinal-aktie B handler til P/E 20 - så er A logisk set billig. Men ligesom kvadratmeterprisen ikke alene giver et retvisende billede af en lejlighed, så bør man også se på andet end P/E-tallet. Derfor vil vi også gerne sammenligne selskab A og B på andre multipler - og her er der tre tommelfingerregler, du som investor bør huske:

1. Virksomhederne skal være sammenlignelige, ikke kun på branche men også på fundamentaler. Det er vigtigt, at selskaber er lige gode til at tjene penge, har lige god vækst og samme risiko for, at vi kan sammenligne dem. Eksempelvis skal medicinalaktie A og B ikke nødvendigvis koste det samme, men selskaberne skal være lige gode til at tjene penge og vokse lige meget.

2. Sammenlign forventet og ikke historisk indtjening. Det er vigtigt at se fremad på aktiemarkedet, mange ser på hvad den historiske indtjening var for et selskab, men det der er afgørende for aktiekursen er den forventede.

3. Husk regnskabsmæssige forskelle betyder noget. Når man sammenligner virksomheder er det vigtigt, at de har samme regnskabspraksis, så man igen undgår at sammenligne pærer og bananer. Et eksempel kan være, at nogle virksomheder omkostningsfører deres udviklingsomkostninger, mens andre kapitaliserer dem, altså aktiverer dem på balancen.

Der er mange andre ting at være opmærksomme på. Det er ikke, fordi man som investor skal være revisor for at vide, om P/E for en virksomhed er korrekt, men det er vigtigt at være opmærksom på, at ting ikke altid er sammenlignelige selvom de ser ud til det.

Hvis vi tager lejlighedseksemplet igen, så kan det godt være, at du finder en lejlighed med en lav kvadratmeterpris relativt til andre lejligheder i området.

Dog kan der være en række årsager til det. Måske er der noget galt i lejligheden, f.eks. dårligt gulv eller ulovligt badeværelse. Dette er bare eksempler på, at det ikke altid er lige let at sammenligne priser.

Så investor, husk disse tre forhold når nogen fortæller dig at et selskab er billigt fordi P/E er lav.

Aktieanalytiker André Thormann har tidligere skrevet om faktorinvestering, hvilket du kan læse om her, men også om First North-selskaberne. Det kan du læse om her.

Læs også: Bodil Gantzel: Hvad er din plan? - Få styr på din strategi

Læs også: Henrik Henriksen: Trumps værste mareridt - og konsekvensen for aktiemarkedet

Læs også: Michelle Nørgaard: Midt i regnskabssæsonen - her er 3 aktier til kort og langt sigt