Henter kommentarer

Bodil Gantzel: Hvad er din plan? - Få styr på din strategi

(Stemningsbillede)
(Stemningsbillede)
Vis mere

 

Hvis du vil godt i gang med investering i finansmarkederne, så læg en strategi og følg den uanset hvor vanvittigt verden tér sig.

Antallet af smittede Covid19-tilfælde stiger. Der er guld gemt i small-cap-aktierne. Bankernes investeringsprodukter er for dyre. OPEC begrænser olieproduktionen, og pt. eksisterer der ingen alternativer til aktier.

Indrømmet. Der er hverken hoved eller hale i min indledning, men forhåbentlig illustrerer den det virvar af informationer, der møder dig, når en ny dag gryer. For verden er kompleks og for hver nyhed, der taler i én bestemt retning, kan du garanteret finde én, der taler imod. Validiteten kan man så altid diskutere, men lad det nu ligge, for det væsentligste i denne sammenhæng er at slå en simpel ting fast:

Det er ikke let at være investor, men hvis du leder efter bevis for, at markederne enten skal den ene eller den anden vej, gør du ofte livet sværere for dig selv.

I stedet vil jeg anbefale, at du går systematisk til værks. Læg en strategi, hold fast i den, uanset hvad vej vinden blæser, og start med at forholde dig til disse fire punkter, inden du overhovedet går i gang:

Risiko

Hvor stor en del af din investerede formue, er du villig til at tabe? Altså reelt tabe? Når jeg skriver ’investerede formue’ er det selvfølgelig for at understrege, at inden du overhovedet tænker investering, bør du overveje dine samlede formueforhold. Find ud af, hvor stor - eller lille - en portion, du overhovedet ønsker at investere i finansmarkederne. Find derefter ud af, hvor meget af dét, du for alvor er villig og i stand til (i værste fald) at vinke farvel til. Vurder så, hvordan forskellige aktivklasser som fx obligationer, aktier, råvarer eller måske fast ejendom passer ind i dét.

Mål

Hvad er målet for dine investeringer? Hvornår skal du bruge pengene, og hvad skal du bruge dem til? Der er forskel på drømmen om at købe bolig eller at tage på jordomrejse. Ikke at det ene i sig selv er vigtigere end det andet. Spørgsmålet er, hvad der er vigtigst for dig og hvornår.

Historisk set har det været en god forretning at investere i aktier, men der er ingen garantier, og du skal være tålmodig og kunne tænke minimum 3-5 år frem i tiden, hvis historikken overhovedet skal give mening. Og er dit mål rent faktisk at bruge opsparingen til næste år eller året efter, er du måske bedre stillet med pengene på en konto i banken, hvor trivielt det så end lyder.

Tid

Hvor meget tid vil og kan du sætte af til at investere? Investering kan være alt fra fuldtidsbeskæftigelse til et rent hobby-projekt, og de fleste private investorer, jeg kender, har fuldtidsjob og også meget andet at se til. Har du det på samme måde, er det ikke sikkert, at investering i enkelte selskaber, eller stock picking, som det også kaldes, er noget for dig. I hvert fald er det værd at overveje, om du skal betale dig fra at lade andre gøre arbejdet for dig. Fx en uafhængig investeringsrådgiver eller en bankrådgiver.

En anden mulighed er at vælge produkter, der eksponerer dig bredere i markedet, end hvis du selv købte aktier enkeltvis. Det kan du fx gøre via investeringsforeninger eller ETF’er – altså fondsinvesteringer, som findes i et hav af afskygninger til meget varierede priser. Går du den vej vil jeg klart anbefale dig at sammenligne priser og omkostninger, inden du beslutter, hvad der passer til dit behov.

Interesse

Mange glemmer, at de er eksperter på et eller andet område, som de kan omsætte i finansmarkederne. Måske kan du gennemskue en virksomheds processer, fordi du arbejder med noget lignende. Måske har du boet i udlandet og ved bedre end de fleste, hvilke brancher der udmærker sig netop dér. Eller måske har din fritidsbeskæftigelse givet dig indsigt i et felt, som kun de færreste har fået øjnene op for.

Selvfølgelig er det stadig en god idé at forblive ydmyg og vide, at du næppe er klogere end alle de andre i markedet. Men det er dine penge, det drejer sig om, så bring dig selv og din viden i spil, hvor du kan, og hvor det giver mening. Og lad i det hele taget interessen for feltet styre din lyst hen imod at blive en bedre investor.

Læs også: Henrik Henriksen: Trumps værste mareridt - og konsekvensen for aktiemarkedet

Læs også: Michelle Nørgaard: Midt i regnskabssæsonen - her er 3 aktier til kort og langt sigt

Læs også: Viruschok kræver nye nøgletal