Henter kommentarer

Dårligt nyt for boligkøberne: Så meget er udbuddet af huse faldet


 
Ovenfor kan du få mere at vide om det amerikanske S&P 500-indeks
Vis mere

Det er en kendsgerning, at foråret og forsommeren er det tidspunkt på året, hvor potentielle boligkøbere har de bedste kort på hånden.

Men sådan forholder det sig ikke i år, og det er dårligt nyt for dem, der er på udkig efter et nyt hus.

Udbuddet af huse med et til salg-skilt i forhaven faldt 2,7 pct. i april, og det betyder, at udbuddet af huse nu er faldet 13 måneder i træk. Samlet er udbuddet det seneste år faldet 32 pct. og er aktuelt det laveste i 16 år.

Det afslører nye tal fra Boligsiden.

»Huskøberne får måned efter måned dårligere kort på hånden, hvor udbuddet bliver ved med at falde. Der er kort og godt færre boliger at vælge mellem, hvor antallet af til salg-skilte nu er faldet 13 måneder i træk i de danske forhaver. Faktisk er udbuddet af huse blot steget én enkelt gang i de forgangne 22 måneder. Samtidig pisker priserne op, hvor huspriserne er steget med godt 12 pct. siden sidste år. Jeg forstår udmærket godt, hvis man som boligkøber synes, det er svært lige nu,« lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Dog understreger cheføkonomen, at det ikke er »komplet umuligt« at få fat på en ny bolig.

»Der bliver nemlig slået masser af nye boliger op, så udfordringen er såmænd ikke tilbageholdende sælgere, men derimod ivrige boligkøbere, som fortsætter med at rive varerne ned fra mæglernes hylder hurtigere, end der kan komme nye op igen. Der er med andre ord mange danske husholdninger, som får udlevet boligdrømmen i denne tid, om end det går hurtigere medmindre at vælge mellem og til højere priser.«

Læs også: Boligsalget sætter igen rekord

Her stiger udbuddet en smule

Er man på udkig efter et sommerhus eller en lejlighed, er der til gengæld lidt bedre nyheder end på husmarkedet. Udbuddet peger nemlig op for anden måned i træk, selvom det fortsat befinder sig på et lavt niveau.

»Der er kommet lidt flere ejerlejligheder og sommerhuse til salg den seneste måned, men stigningen er slet ikke stor nok til at matche årstiden. Historisk plejer udbuddet af ejerlejligheder at stige med cirka 3 pct. i april, mens udbuddet af sommerhuse plejer at stige med cirka 6 pct.,« skriver chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, i en kommentar tirsdag morgen og tilføjer:

»Så selv om der står 0,6 pct. flere ejerlejligheder og 2,3 pct. flere fritidshuse til salg i dag end for én måned siden, er stigningen slet ikke stor nok til at dække behovet. Sæsonkorrigeret er der tale om et tydeligt fald i udbuddet, og det risikerer at skabe yderligere prispres i den kommende tid,«

Ifølge Lise Nytoft Bergmann skyldes det lave udbud heller ikke, at sælgerne holder sig væk, men at strømmen af købere er massiv. Hvis der går flere købere end sælgere ind af døren til ejendomsmæglerne, vil udbuddet falde, også selv om der er masser af sælgere i markedet.

Udbuddet af ejerlejligheder er faldet 27,4 pct. det seneste år, og for sommerhusene lyder tallet på 42 pct.

Læs også: Se listen: Disse aktier handlede flest på populær investeringsplatform i april

Læs også: Kæmpe fremgang: Danskerne i rift om at leje sommerhuse