Henter kommentarer

Et særligt boliglån hitter hos danskerne


De variabelt forrentede lån er i fremgang på boligmarkedet.

I november voksede lån med variabel rente med 12 mia. kr., så boligejerne i dag har variabel rente for i alt 900 mia. kr.

Det viser friske tal fra Nationalbanken.

Læs også: Realkreditgigant: 6-procentlånet kan få et comeback en af de kommende dage

Over det seneste år er de variabelt forrentede lån gået frem med samlet 133 mia. kr. Omvendt er lån med fast rente faldet med 136 mia. kr. i løbet af det seneste år, forklarer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

»De variabelt forrentede lån stormer frem på boligmarkedet. Det er virkelig en markant fremgang, og det springer i øjnene. Der er flere årsager til, at flere boligejere igen kaster kærligheden på lån med variabel rente, men fælles er de stigende renter. Den markante fremgang af lån med variabel rente har potentiale til på sigt at påvirke robustheden på boligmarkedet,« siger han.

Chefanalytiker hos Totalkredit Sune Malthe-Thagaard understreger også, at det er rentestigningerne, der har fået flere boligejere til at vælge variabel rente.

»En stor del af skiftet skyldes nemlig, at boligejere, der har haft en fast, lav rente på for eksempel 1 procent, har konverteret lån til variabel rente. På den måde har de kunne skære en luns af gælden på typisk 20-30 procent og nogle boligejere endnu mere, fordi kursen på deres eksisterende lån er faldet dramatisk,« lyder det fra chefanalytikeren.

Læs også: Danske Bank-strateg: Sådan ville jeg placere 100.000 kr. nu

»Vi ved af erfaring, at flere vælger variabel rente, når den faste rente bliver dyrere. Og det er i den grad sket i 2022, hvor den faste rente er steget fra 1,5 pct. til 5 pct. i øjeblikket, men til tider helt op til 6 pct. Selve renteniveauet på fastforrentede lån betyder altså noget for boligejerne. Samtidig er den merrente boligejerne betaler for at vælge fast fremfor variabel rente steget. Den faste rente er med andre ord steget mere end de variable renter, og det er også noget, der erfaringsmæssigt får flere boligejere til at vælge et variabelt forrentet lån,« siger han.

I Totalkredit er det knap halvdelen af de boligejere, der har konverteret, som har valgt variabel rente. Der er stadig et pænt flertal, der vælger fast rente, når de køber bolig igennem Totalkredit.

For boligejere med variabel rente venter der dog en markant rentestigning ved årsskiftet, pointerer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

»En række rentetilpasningslån er blevet fast til en rente på over 3 pct. Også for boligejere med den korteste rentebinding, de såkaldte F-kort-lån, venter der en gedigen rentestigning, når nytåret bliver skudt ind. De kan lige nu se frem til en rente omkring 2,75 pct, hvor de kommer fra en rente på omkring 0,5 pct. De højere renter betyder ydelser, som snildt kan stige med flere tusinde om måneden. Det er et beløb, som kommer på toppen af den højeste inflation i 40 år,« forklarer han.

De variabelt forrentede realkreditlån udgør nu 51 pct. af det samlede realkreditudlån. Til sammenligning udgjorde de 43 pct. af de danske boligejeres lån for blot et år siden. De fastforrentede lån har været det mest udbredte siden maj 2020, men har i år altså måtte afgive den plads til de variabelt forrentede lån.

Læs også: Nordea: Det kan forklare, hvorfor aktierne stiger

Læs også: C25-formand scorer 28,9 mio. kr. i én manøvre