Henter kommentarer

Her har boligejere scoret 40.000 kr. om måneden i 2020 - én region står dog med tab


Foto: Kasper Palsnov
Vis mere

 

Boligpriserne kørte videre op i december, viser spritnye tal fra Boligsiden. Dermed endte 2020 samlet set med, at huspriserne steg 6,5 pct., ejerlejlighedspriserne 9,1 pct., og fritidshuspriserne med 11,1 pct.

»2020 vil blive husket som et godt år på boligmarkedet, hvor priserne steg over størstedelen af landet, og hvor boligejernes friværdi voksede. Det er et særdeles flot resultat, når man tager i betragtning, at vi står midt i en pandemi,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, i en meddelelse.

Et gennemsnitligt hus på 140 kvm er blevet 131.000 kr. mere værd end for et år siden og koster nu 2,156 mio. kr.

»Det betyder med andre ord, at en gennemsnitlig husejer har opnået en gevinst på næsten 11.000 kr. om måneden i det forgangne år, der vel at mærke er skattefri, hvis ejeren selv har boet i huset,« uddyber chefanalytikeren.

Her har boligejere tjent mest

Langt de fleste boligejere har øget deres friværdi i 2020, men der er imidlertid store forskelle afhængig af boligens geografiske placering. Få overblikket i bunden af denne artikel.

I København By er et gennemsnitligt hus steget med 490.000 kr. i 2020, hvilket har sikret husejeren en gevinst på over 40.000 kr. om måneden. Omvendt er et gennemsnitligt hus i Nordjylland faldet med 23.000 kr. svarende til et fald på knap 2000 kr. om måneden.

»Det er i de dyre områder, at boligpriserne er steget mest i 2020. Det skyldes bl.a. den faldende rente, der har større betydning jo flere millioner kroner, som boligen koster. Dertil kommer udviklingen på arbejdsmarkedet, hvor personer med mellemlange og lange uddannelser, der ofte har råd til en bolig i et attraktivt område, ikke er blevet nær så hårdt ramt som personer med kortere uddannelse,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Nordjylland er den eneste region, som har oplevet faldende priser det seneste år.

Læs også: Mæglerkæde: Derfor vil boligfesten fortsætte i 2021

I de sjællandske landsdele er priserne steget 8-10 pct. det seneste år, hvilket er væsentligt mere, end man kan forvente på lang sigt ifølge chefanalytikeren.

»Boligpriserne er steget kraftigt i 2020 særligt øst for Storebælt. [ …] Der er ingen, der er tjent med, at der oparbejdes ubalancer på boligmarkedet, og derfor vil det være dejligt, hvis farten går af boligmarkedet i takt med, at stadig flere danskere vaccineres og pandemien aftager,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Læs også: Usædvanligt: Kriseåret 2020 endte med højeste aktivitet på boligmarkedet siden 2005

Læs også: 30 års afdragsfrihed har aldrig været billigere