Henter kommentarer

Ikke set siden finanskrisen: 'Det kan være stilhed før stormen'


 
Hvad betyder det at slå markedet?
Vis mere

Antallet af boliger på tvangsauktion er så lavt, at det sidst er set magen under finanskrisens optakt.

Det påpeger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i kølvandet på friske tal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser, at 869 boliger i årets første otte måneder røg under hammeren på tvangsauktion. Det sammenligner privatøkonomen med de henholdsvis 824 og 855 boliger, der fik samme behandling under finanskrisens opsejling i de første otte måneder af 2006 og 2007.

Læs også: Ti C25-aktier i heftige fald

»Sidst vi så tvangsauktioner på de her lave niveauer var i tiden lige op til Finanskrisen,« bemærker han.

Brian Friis Helmer konstaterer, at det lave antal tvangsauktioner viser boligejernes styrke. Det kan dog være stilhed før stormen, for boligmarkedet står overfor en »mærkbart sværere og udfordrende tid« med højere forbrugerpriser og renter.

»Når det bliver dyrere at være boligejer, og også mere end hvad indkomsterne stiger med, så øges risikoen for, at tvangsauktionerne på sigt kan pege op,« fremhæver Brian Friis Helmer.

Læs også: Advarer investorer: Det her kan blive meget værre

Skulle økonomiens tumult smitte af på tvangsauktionerne, så vil der typisk gå en rum tid, før det sker. Typisk vil husholdningerne skære ned i budgettet, inden boligposten kommer i spil.

Ofte vil mislidgeholdt gældt – målt på den såkaldte restanceprocent – være et varsel om flere tvangsauktioner, erfarer privatøkonomen.

Overordnet har boligmarkedet holdt stand i årets første måneder, hvor priserne steg. Boligpriserne har dog vendt snuden nedad i de sidste sommermåneder, hvilket du kan læse mere om her.

Læs også: Vilde afslag – Nu dykker priserne

Læs også: 3 mulige aktieperler: 'Jeg synes, at aktien er alt for billig'