Henter kommentarer

Advarer investorer: Det her kan blive meget værre


Aktiemarkedet fik syngende lussinger i 1970erne, men nutidens investorer kan lige så godt spænde selen og forberede sig på noget, der er endnu værre.

For vi går i søvne mod en æra med økonomisk og politisk tumult.

Sådan advarer fra Niall Ferguson, der er historiker ved det prestigefyldte amerikanske universitet, Stanford University. Det skriver CNBC.

»Hvorfor skulle dette (årti, red.) ikke blive lige så slemt som 1970erne?,« lyder det fra den anerkendte historiker:

Læs også: Danskere advares: Stor ekstraregning på vej

»Jeg vil gå planken ud: Lad os overveje muligheden for, at 2020erne faktisk bliver værre end 1970erne«.

Fergusson peger på, at de sprængfarlige ingredienser, som fik økonomien til at brage ned i 1970erne, allerede har vist deres ansigt igen.

Dengang blev aktiemarkedet revet med i faldet. På blot 22 måneder – mellem januar 1973 og oktober året efter – skrantede verdens vigtigste aktieindeks, S&P 500, med svimlende 48,2 pct.

Læs også: Luksusvare nærmer sig børsnotering

Det massive fald blev udløst af den 20 dages lange Yom Kippur-krig med indblanding fra datidens supermagter, Sovjetunionen og USA.

Derpå en hårdtslående oliekrise, og sidst – men ikke mindst:

En tårnhøj inflation på ryggen af 1960ernes fremgang.

I dag er der atter krig, en lurende energikrise og himmelråbende inflation på menuen.

Og Niall Ferguson vurderer endda, at økonomien kan skrante endnu mere end for 50 år siden, da konfliktbølgerne bruser løs samtidig med, at samfundet har højere gældsniveauer og flere ældre end dengang.

Læs også: Er du forberedt? September er aktionærers mareridt

»I det mindste havde man i 1970erne afspænding mellem supermagterne. Jeg ser ikke meget afspænding mellem Washington og Beijing lige nu. Faktisk ser jeg det modsatte,« siger historikeren med henvisning til den seneste tids sammenstød mellem Kina og USA angående Taiwan.

Historikeren fremhæver desuden, at mennesker fejlagtigt tror, at globale rystelser kommer med en vis forudsigelighed og spredt ud.

Men et kig i historiebøgerne viser, at det modsatte ofte kan være tilfældet, fordi én rystelse udløser den næste som dominobrikker.

»Man starter med en pest – eller noget vi ikke ser så ofte, en virkelig stor global pandemi – som dræber millioner af mennesker og forstyrrer økonomien på alle mulige måder. Så rammer man det med et stort penge- og finanspolitisk chok. Og så tilføjer du det geopolitiske chok,« forklarer Ferguson.

Det vigtige aktieindeks, S&P 500, er siden årsskiftet faldet med 17 pct.

Læs også: Garvet investor har budskabet, du nok gerne vil høre

Læs også: Har tidligere anbefalet aktierne – ændrer holdning efter ny melding