Henter kommentarer

Renten stiger: Det betyder det for boligkøberne


 
Ovenfor kan du få mere at vide om det amerikanske S&P 500-indeks.
Vis mere

Siden 2020 blev til 2021 har de lange boligrenter langsomt bevæget sig op ad, og netop nu befinder renten sig på det højeste niveau i et år.

Det er ikke uden betydning for boligkøbere, fremgår det af en ny analyse fra Nordea Kredit.

»Det er blevet dyrere at være boligkøber. Siden starten af januar er boligrenterne steget, og hvor man kunne nøjes med en rente på 0,5 pct. på et 30-årigt fastforrentet lån ved årets begyndelse, ligger renten i dag på 1,5 pct. Hvis rentestigningen holder ved, kan det få betydning for boligpriserne i den kommende tid,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

Tager man udgangspunkt i et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag på 1 mio. kr., en boligkøber optager i dag, ligger den månedlige ydelse efter skat på 3500 kr.

Havde man optaget samme lån i starten af året, kunne det fås for 3370 kr. Med andre ord skal man have 130 kr. mere op af lommen pr. lånet million.

Er lånet med afdrag, lyder ydelsen i dag på 1430 kr. mod 880 kr. i begyndelsen af året. Det svarer til en stigning på 550 kr. for hver lånte million.

Selvom man som boligkøber skal betale mere for at låne til bolig, kan udviklingen være med til at lægge låg på prisudviklingen på boligmarkedet, der i løbet af det seneste år har bevæget sig i massiv fart.

»Den stigende rente gør det dyrere at låne penge og sværere at blive kreditgodkendt. Det vil alt andet lige lægge en dæmper på boligprisudviklingen i den kommende tid. Det er ærgerligt for sælgerne, men godt for boligmarkedet og dansk økonomi som helhed, da de nuværende kraftige boligprisstigninger ikke kan vare ved, uden at skabe risiko for senere prisfald,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Læs også: Investeringsøkonom om massivt fald i Danske Bank-aktien: »En overreaktion«

Læs også: Storbank: Disse aktiers optur er slut for nu