Henter kommentarer

Renterabat i Danmark kan komme boligejere til gavn


Normalt følger Nationalbanken renten hos Den Europæiske Centralbank.

Men da Den Europæiske Centralbank torsdag valgte at hæve renten med 0,5 procentpoint i kampen om at få inflationen ned, så hævede Nationalbanken kun renten med 0,35 procentpoint.

»Det er ellers hovedreglen, at Nationalbanken skygger Den Europæiske Centralbanks rente. Men kronen er stærk i øjeblikket, og derfor har det været nødvendigt med et større rentespænd til Den Europæiske Centralbank. Sidste gang Nationalbanken ikke fulgte trop skete, var i efteråret sidste år,« lyder det fra chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard.

Den lille afvigelse kan rent faktisk ende med at være godt nyt for danske boligejere.

»Christian Kettel Thomsens (Nationalbankdirektøren red.) beslutning om afvige betyder, at der bliver en øget renterabat til boligejere med F-kort, der får ny rente hvert halve år, i forhold til hvis Nationalbanken blot skyggede ECB. Renten stiger stadigvæk, men altså ikke lige så meget som den ellers kunne have gjort,« lyder det fra chefanalytikeren.

Læs også: 3 drømmeaktier: 'Det er på alle mulige måder et fantastisk selskab'

»Det er godt nyt for boligejere med F-kort, men også for boligkøbere, der skal have ny bolig, og ikke oplever lige så store rentestigninger som ellers. Og hvad der er godt nyt for boligkøberne letter presset på boligmarkedet, hvor priserne falder i øjeblikket,« tilføjer han.

De seneste år har nemlig budt på nogle vilde udsving for boligrenterne. Da 2022 tog sin begyndelse var renten på et 30-årigt fastforrentede lån nede i 1,5 pct. I løbet af året er renterne kun gået op, så man i slutningen af september kunne åbne for 6-procentlånet.

I oktober begyndte Totalkredit endda at gøre klar til et 7-procentlån uden afdrag i 10 år. Det kom dog aldrig så vidt, at lånet kom på markedet.

Siden er renterne igen faldet med nogle få, mindre stigninger, og i dag er det toneangivende lån på 4 pct.

Læs også: Sådan kommer du i gang med årets investorhit

Læs også: Et boliglån på 0 procent: Nordea erkender fejlen