Henter kommentarer

Spår vending på boligmarkedet


 
Hvad betyder bull marked, og det at være bullish? Det kan du se i videoen ovenfor - og også hvad et bear marked er.
Vis mere

Boligpriserne overrasker og tager endnu et nøk op i maj. Men en vending kan lure om hjørnet.

Det vurderer Nordeas boligøkonom og chefanalytiker, Lise Nytoft Bergmann, på baggrund af nye tal fra Boligsiden.dk.

For selvom stigende renter, buldrende inflation og en rekordlav forbrugertillid tyder på, at boligpriserne skal en tur nedad, så var det modsatte tilfældet i maj. Huspriserne steg 0,1 pct., mens ejerlejligheder og fritidshuse havde pil op med henholdsvis 1 og 1,5 pct.

Lise Nytoft Bergmann hæfter sig ved, at stigningen er overraskende, når så meget i sol, måne og stjerne peger i retning af fald.

»Men udviklingen understreger, at der også er faktorer, der trækker boligpriserne op – herunder ikke mindst den igangværende højkonjunktur, den rekordhøje beskæftigelse og det stadigt lave udbud af boliger til salg. Samtidigt er boligmarkedet ikke noget korthus, der vælter ved første vindstød,« forklarer hun.

Det er særligt huse i Region Syddanmark, sommerhuse i det midtjyske og ejerlejligheder i det nordjyske, der presser prisen opad. Mest markant er stigningen blandt sidstnævnte, som i gennemsnit er blevet solgt for 5,6 pct. mere end i april måned.

Læs også: Danmarks finansielle vagthund slår alarm: Boligpriser kan dykke 30 pct.

Boligpriserne har været på en vanvittig himmelflugt de seneste år, og på det seneste er flere faktorer begyndt at følge trop. Renterne er på sit højeste i ti år og gør det dyrere at låne penge, alt i mens inflation, som er ikke set højere i 38 år, gør lønsedlen mindre værd.

Alt i alt er det en cocktail, der gør ondt på dem, der står på spring til at købe bolig, mener Lise Nytoft Bergmann:

»For potentielle køberne må boligmarkedet i øjeblikket føles som et vasaløb på fejlsmurte ski. Boligpriserne var allerede høje ved årets indgang, og siden da er de kun steget yderligere. Kombineret med den stigende rente og den høje inflation på både fødevarer, benzin og varme er situationen ikke særligt fed. Situationen er gået fra slemt til værre,« siger hun.

Men hvis man skal have nøgler til en ny bolig, så kan det være, man skal holde hestene lidt. I hvert fald vurderer Lise Nytoft Bergmann, at boligmarkedet kan stå overfor en vending efter sommerferien.

Hun fremhæver, at boligpriserne trods alt er steget mindre i denne omgang, end det tidligere har været tilfældet. Det tyder på, at boligmarkedet ikke længere er på »turbobenzin i overhalingsbanen«, som hun formulerer det.

»Vi befinder os i højsæsonen på boligmarkedet lige nu, og det en del af forklaringen på, at boligpriserne fortsætter op. Samtidigt er vendinger på boligmarkedet ikke noget, der sker på en enkelt nat, og derfor forventer vi, at de seneste måneders stigende renter og højere inflation vil slå stadigt hårdere igennem på interessen for at handle bolig, når vi kommer hen på den anden side af sommerferien,« siger boligøkonomen og understreger:

»Vi tror, at vi står foran en vending på boligmarkedet, men vi forventer, at den vil forløbe forholdsvist rolig, og dagens tal fra Boligsiden bekræfter den udlægning.«

Direktøren for Finanstilsynet, Jesper Berg, advarede i slutningen af maj om, at boligpriserne »sagtens« kan falde mellem 20-30 pct.

Læs også: Bolighandler sætter bundrekord: Ikke set værre i ni år

Læs også: Advarer om 'giftig cocktail' for boligejere