Henter kommentarer

Største fald i boligpriser siden finanskriseårene


 
Hvad er udbytteaktier?
Vis mere

November måned har budt på et markant dyk i boligpriserne.

Dykket i huspriserne er så stort, at det ikke er set, siden Boligsiden begyndte at føre statistik med prisudviklingen i 2010. Også ejerlejlighedspriserne har taget et bemærkelsesværdigt hop ned.

Det står klart, når man ser dagens friske tal fra Boligsiden. De viser, at huspriserne i den forgangne måned dykkede 2,6 pct., mens prisen på lejligheder faldt med 1,7 pct.

Nedturen på boligmarkedet fortsætter dermed ufortrødent, konstaterer Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank:

»Der er ingen tvivl om, at pilen på boligmarkedet fortsat peger ned. Handelsaktiviteten er meget lav, der bliver givet stadig større nedslag, og selvom renterne er kommet lidt ned på det seneste, så giver de stadig strid modvind til boligmarkedet sammenlignet med for et år siden,« skriver hun i en kommentar til tallene.

Det er især omkring storbyerne, at boligpriserne slår sig. Det er samtidig også de steder, der stod for de vildeste prisstigninger under coronapandemien. Ejerlejligheder i København har mistet 9 procent af deres værdi siden toppen i sommer.

»Det er imidlertid også i københavnsområdet, at friværdierne er størst og belåningsgraden er lavest. Det betyder at for den store gruppe, der har haft deres bolig siden før coronakrisen, typisk har meget at stå imod med,« konstaterer Louise Aggerstrøm Hansen.

Værre ser det ud for førstegangskøbere, der har købt deres bolig indenfor det seneste år. For siden november 2021 er boligpriserne faldet med 4,2 pct., og dermed er friværdien tæt på at være udslettet, hvis man lagde fem procent i udbetaling. Det konstaterer Sydbank, hvilket du kan læse mere om her.

Læs også: For denne gruppe boligejere er friværdien snart væk

Læs også: 5-procentlånet er lukket