Henter kommentarer

Til salg-skiltene svinder ind - her er boligudbuddet faldet mest


 

Oven på en længere periode i løbet af sommeren og efteråret, hvor udbuddet af boliger har ligget på et stabilt niveau, falder antallet af til salg-skilte nu.

Det afslører friske tal fra boligsidens månedlige udbudsstatistik.

Fra udgangen af juni til oktober svingede udbuddet mellem 36.000 og 37.000 boliger, men i dag har køberne 35.094 boliger at vælge imellem.

Selvom udbuddet falder, vil det ikke skubbe priserne i vejret, lyder vurderingen fra chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

»Et faldende udbud er normalt godt for boligpriserne, da det skaber større konkurrence mellem køberne om at få fat i de mest attraktive ejendomme. I den nuværende situation er det dog ikke kun sælgerne, der er blevet færre af, men også køberne som følge af årstiden, og derfor kommer det faldende udbud ikke til at presse priserne op,« lyder det i en skriftlig kommentar til de nye tal.

I øjeblikket er udbuddet af villaer og rækkehuse det laveste i seks måneder, og det er især i Region Nordjylland og Region Sjælland, at udbuddet er faldet mest det seneste år.

I Region Nordjylland er der 15 pct. færre boliger til salg og i Region Sjælland er udbuddet faldet 13 pct.

»Udbuddet er normalt et godt pejlemærke for temperaturen på boligmarkedet. Hvis udbuddet falder, betyder det, at der er flere købere end sælgere i markedet, og det presser priserne op. Det seneste år er udbuddet faldet mere i Region Nordjylland og i Region Sjælland end i de øvrige tre regioner, og det kommer til at påvirke priserne i den kommende tid.«

Antallet af villaer og rækkehuse til salg i forhold til samme tid sidste måned er faldet 3,6 pct., mens antallet af sommerhuse og ejerlejligheder er faldet henholdsvis 8,1 pct. og 5 pct.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann er det helt normalt, at udbuddet falder i efteråret og vinteren. Intet har dog været, som det plejer under coronapandemien. Til gengæld er det en god nyhed, at boligmarkedet kølner af, selvom køberne har færre boliger at vælge mellem.

»Normalt plejer boligudbuddet at falde hen over efteråret og vinteren, men under pandemien har »plejer« været en sjælden gæst på boligmarkedet. Boligpriserne er nærmest eksploderet, og da det er uholdbart på langt sigt, er det dejligt, at boligmarkedet begynder at ligne sig selv. Også selv om det er ærgerligt for køberne, at de har fået lidt mindre at vælge imellem.«

Lise Nytoft Bergmann venter, at boligudbuddet vil fortsætte med at falde i de kommende måneder. Dog håber hun ikke, faldet bliver for stort.

»Vi forventer at udbuddet falder yderligere i de kommende måneder, men vi krydser fingre for, at faldet ikke bliver alt for stort, da der i øjeblikket ikke er ret meget til salg.«

Igen i februar og marts venter hun, at flere sætter deres bolig til salg.

»Når vi kommer ind i februar eller marts kan vi forvente flere sælgere, og det forventes at forstærke den igangværende normalisering af boligmarkedet, da vi ikke forventer nær så mange købere i 2022 som i 2020 og i 2021, hvor store dele af samfundet har været lukket ned.«

Vær med i Euroinvestors julekonkurrence. Svar på dagens spørgsmål og dyst med om forskellige præmier. Tilmeld dig her!

Læs også: Så meget kommer Twitters nye topchef til at tjene

Læs også: Dansk kæmpe belønner ansatte med vild julebonus