Henter kommentarer

Advarer om ny risiko på aktiemarkedet – ét sted er faren størst


Du har unægteligt lagt mærke til kendisserne, der toner frem og roser alt fra kaffe til sko i diverse reklamer.

Mange brands ynder nemlig at bruge kendisser som reklamesøjler, men som aktionær skal man være vågen, for der kan være en risiko i det trick.

Det betoner den garvede reklamemand Steffen Hjaltelin og Euroinvestors chefredaktør Simon Richard Nielsen i seneste afsnit af podcasten Euroinvestor Livsstil.

Deres vurdering kommer i kølvandet på, at det tyske tøjmærke Adidas har droppet deres gyldne samarbejde med rapstjernen Kanye West.

De to parter har siden 2013 designet sko sammen under navnet »Yeezy«, der estimeres til at stå for op mod 10 procent af Adidas' omsætning. Bruddet sker, efter West ad flere omgange har udtalt sig antijødisk og til en modeuge i Paris lod modeller bære trøjer med teksten »White Lives Matter«.

Simon Richard Nielsen mener, at skrotningen af Kanye West er et soleklart eksempel på et alvorligt nybrud på aktiemarkedet, hvor en ny risiko vinder indpas.

»Det er en form for ny virkelighed for investorerne og analytikerne. Nu skal de også til at indregne en eller anden form for risiko. De er allerede vant til at indregne noget politisk risiko – det kan være politikere, der regulerer medicinalpriser i USA, det kan Novo blive ramt af. Men man ved ikke, hvad de her stjerner kan gemme på,« forklarer Simon Richard Nielsen.

Steffen Hjaltelin, medstifter af reklamebureauet Hjaltelin Stahl, har i mange år lavet reklamer for store virksomheder som eksempelvis IKEA. Han påpeger, at brands bruger kendisser som reklamesøjler for at få opmærksomhed og få alt det gode, som den pågældende stjerne står for, til at smitte af på brandet.

Risikoen er så, hvis kendissens facetter ikke kun er rosenrøde, kan det give bagslag til brandet. Og som aktionær er risikoen størst, når man køber aktier i amerikanske selskaber.

»Hvis man ser på de forskellige virksomheder og skal vurdere risikoen, så vil den være størst i USA. I Europa bruger vi det ikke lige så meget. Hvis man åbner for tv-fladen, når man er i USA, så er der en superstar foran næsten alle brands,« forklarer Steffen Hjaltetin.

Den garvede reklamemand betegner Kanye Wests udtalelser som »next level«, og Adidas har indiskutabelt været nødt til at bryde med ham. Sædvanligvis, påpeger Hjaltelin, er det sager om kendissernes færdselsforseelser eller stofmisbrug, selskaberne må håndtere.

Aktien i Adidas buldrede ned med 8 pct. på dagen, hvor selskabet brød med West. Selskabet estimerer, at det afbrudte samarbejde vil koste selskabet 250 millioner euro på bundlinjen. Det svarer til 1,86 milliarder kroner.

Læs også: Adidas-aktien synker ovenpå brud med Kanye West

Læs også: Stjernen udtalte sig helt forkert – nu dropper sportsgigant ham