Henter kommentarer

Analytikere advarer: Det bør du vide om markedet

Foto: CARLO ALLEGRI
Vis mere

De seneste 11 år har været gode for aktiemarkedet. Siden de globale aktiekurser ramte bunden i marts 2009, er de steget med 242 pct. uden at opleve tab på mere end godt 20 pct. undervejs.

Hvis vi skal finde ud af, hvor usædvanligt det er, skal vi sætte det i et historisk perspektiv.

På aktiemarkedet taler man om bull- og bear-markeder. Der er ikke nogen officiel definition, men et bear-marked kalder man normalt en periode med et kursfald på over 20 pct., mens et bull-marked er perioder, hvor aktierne når nye rekorder, og korrektionerne undervejs ikke overstiger 20 procent.

I praksis er det faktisk et fald på marginalt over 20 pct., der ofte er bunden i korrektioner. I denne analyse definerer vi derfor varigheden af bull-markeder, så de starter ved den laveste kurs i det sidste bear-marked og slutter i den højeste kurs, før næste kursfald på mindst 21 pct.

Vi har gjort en undtagelse fra reglen i oktober 1987, hvor aktiekurserne pludselig faldt med over 20 pct. på 3-4 handelsdage, hvorefter de straks begyndte at stige igen.

Den begivenhed ser i dag ud til at have været en slags teknisk uheld, vi har karakteriseret som en korrektion, selv om det også kunne ses som et meget kort bear-marked.

Hvis vi anvender den definition på det globale MSCI World index, hvor vi har daglige kurser fra 1970, så har der været fem bull-markeder i de sidste 50 år.

De varierer både i størrelse og længde, men det nuværende bull-marked er klart det længste af dem alle med en varighed på 10 år og 11 måneder ved den sidste top i januar.

World Price Index (År) Kilde: MSCI Vis mere

Ingen af de andre bull-markeder varede længere end 10 år og halvdelen varede mindre end seks år.

Det er ikke det bull-marked med de største kursgevinster – den ære tilfalder bull-markedet i 1980'erne, hvor kurserne steg med hele 382 pct. over en lidt kortere periode.

Men det skal med, at både renter og inflation dengang var højere end i dag, så i reale termer er der ikke stor forskel.

Der er ikke nogen maksimal levetid for et bull-marked. Længden afhænger af, hvor længe de økonomiske opsving, der driver dem, kan fortsætte.

Alle bull-markeder siden 1970 er sluttet cirka samtidig med en recessions begyndelse.

Der er flere årsager til, at det nuværende bull-marked har kørt så længe og så stærkt. En af dem er, at Finanskrisen ramte både aktier og økonomi hårdere end nogen anden krise i efterkrigstiden.

Der har været fem bear-markeder siden 1970, og i det sidste faldt aktiekurserne med 59 pct., hvilket er mere end i nogen af de andre, selv om det med en varighed på kun 14 måneder var det næstkorteste af dem.

Derfor var der plads til fremgang, da økonomien begyndte at vende. Det kan sagtens tænkes, at der er plads til et eller to år mere, men historien peger på, at vi har hovedparten af gevinsterne bag os.

Læs også: Hold øje med disse 4 krisetegn