Henter kommentarer

Henrik Henriksen: Bankaktier er markedets kanariefugl

Foto: DYLAN MARTINEZ
Vis mere

Aktiemarkedet har i april måned genvundet lidt af pusten efter styrtdykket i marts - spørgsmålet er, hvad markederne skal herfra? Henrik Henriksen opfordrer til, at man holder øje med de amerikanske bankaktier, der kan give et fingerpeg om retningen.

 

Efter hvad man roligt kan kalde fem forfærdelige uger, har aktiemarkedet den seneste måned gjort et mærkbart comeback. Omkring halvdelen af det tabte er genvundet, og de ekstreme daglige udsving i aktiekurserne er blevet mindre. De to væsentligste drivkræfter bag aktiernes comeback er:

  • corona-smittekurven synes at være tæmmet – i det mindste i første omgang, og
  • de enorme hjælpepakker, som ikke mindst den amerikanske regering og centralbank har rullet ud, som både i størrelse, rækkevidde og hast klart har overgået, hvad man så under finanskrisen.

Det åbne spørgsmål er så: Hvad skal markederne herfra? I de engelske miner brugte man kanariefugle som gasdetektorer. Bankaktierne er én af aktiemarkedets detektorer og dermed én af de faktorer, jeg holder øje med – men mere herom om et øjeblik.

På kort sigt er usikkerheden fortsat stor, både i forhold til hvor hurtigt og bredt økonomierne kan åbnes igen og efterspørgslen vende tilbage, for ikke at nævne de store negative virkninger, der vil være fra en eventuel anden smitterunde. Der arbejdes i en række lande hårdt på at finde effektive behandlinger og vacciner. I Storbritannien håber man at have en vaccine klar allerede til september. Studier har i øvrigt vist, at virussen meget hurtigt dør, hvis den udsættes for direkte sollys, og det kan give håb i det mindste for sommeren. Nyhedsstrømmen om corona-virus kan stadig have en voldsom effekt på aktiemarkederne – ned såvel som op.

De cykliske sektorer hænger fortsat i bremsen

Tager man et kig under motorhjelmen på aktiemarkedet, er det tydeligt, at Tech samt de klassiske defensive sektorer som Sundhed og Forsyning har klaret sig bedst - både da markederne faldt i marts, men også under den seneste måneds comeback. Det er hverken cykliske, small cap, høj-beta eller bankaktier der har haft førertrøjen på i april.

Banker er et godt 'konjunkturbarometer'. Det er en cyklisk sektor, som har det svært, mens økonomien bremser op, men som historisk har været blandt de første til at vende, når økonomien er på vej mod bedring.

Efter finanskrisen begyndte bankerne at outperforme resten af markedet i foråret 2009, samtidig med at det generelle aktiemarked vendte (se grafen nedenfor). I Europa varede glæden kort – men det er en historie til en anden dag og langt mere politisk – mens amerikanske banker typisk har været et mere pålideligt barometer for det underliggende vækstmomentum.

Amerikanske og europæiske banker i forhold til markedet

Problemet er ikke, at amerikanske banker både underperformede, da aktiemarkedet styrtdykkede i marts, men derimod at de er fortsat med at underforme under aktiemarkedets comeback i april. Det illustrerer, at der stadig – bagved aktiemarkedets comeback - er en stor usikkerhed om vækstudsigterne blandt investorerne. De enorme hjælpepakker har været med til at spænde et sikkerhedsnet under kreditmarkederne og dermed indirekte også aktiemarkedet. Men investorerne vurderer stadig, at der er alt for langt til den anden side af kløften til, at de atter tør tro på fast grund under fødderne for bankerne – og dermed et cyklisk opsving i økonomien.

Det, der er godt for banker, er godt for aktiemarkedet

Så en af de brikker, jeg gerne vil se falde på plads, før vi kan tro på, at opsvinget også er drevet af bedre vækstudsigter, er amerikanske bankaktier, der begynder at outperforme markedet. Bankerne er langt mere solide og mindre gearede end før finanskrisen, og samtidig lavt prissat – men kurstriggerne mangler.

Her vil jeg især kigge efter følgende: (1) en stejlere rentekurve, dvs. højere lange renter, (2) en mere positiv udvikling på markederne for olie (og råvarer), (3) ledende økonomiske indikatorer, som peger på at økonomien har bundet ud, og (4) at investorerne atter har appetit på at købe bankaktier, dvs. en af de allermest cykliske sektorer. Ganske vist er obligationsmarkedet og oliemarkedet manipulerede af henholdsvis centralbankerne og OPEC, men de vil ikke desto mindre reagerer, når efterspørgslen i økonomien atter stiger – og hverken obligationsrenterne eller olien har deltaget i den seneste måneds optur.

På kort sigt er usikkerheden stadig stor, og vi er i Velliv fortsat positioneret lidt til den forsigtige side i forhold til vores benchmark. I fravær af en vaccine og effektiv behandling af coronavirus er økonomien og aktiemarkederne fortsat sårbare overfor et nyt udbrud.  Mens vi venter på bedre nyheder om økonomien og vores evne til at bekæmpe sygdommen, vil aktiemarkederne være sårbare og kan afgive nogle af den seneste måneds gevinster.

Vi må væbne os med tålmodighed

På lang sigt tror vi, tålmodigheden belønnes. Regeringernes massive udstedelse af obligationer og ekstremt offensive finanspolitik vil løfte væksten, og det vil gavne aktierne mere end traditionelle obligationer.  Kombinationen af ekstremt ekspansiv økonomisk politik, lave renter lige så langt øjet rækker og en moderat prissætning af aktier - globale aktier handler således til en Kurs/Indre værdi på 2,0, hvilket er 10 pct. under det langsigtede gennemsnit - får os til at tro på, at aktier vil give højere afkast end obligationer de kommende 12-24 måneder.

 

Læs også: Investeringsekspert: Der kommer endnu et dyk

Læs også: Privatinvestor: Disse aktier har jeg satset på