Henter kommentarer

Markedsanalytiker: Intet her i livet er gratis, men udbytter er ret tæt på


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder og danskernes privatøkonomi. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Udbytteaktier har i nogen tid været udsat for intens konkurrence fra flere fronter. Tech-giganterne har leveret stærke kursafkast, mens obligationer leverer gode løbende udbytter.

 Men det betyder bestemt ikke, at vi skal afskrive udbytteaktier. 

Når vi spørger danskerne, er de enige. eToros Retail Investor Beat-undersøgelse fra december 2023 viser, at investering i udbytteaktier med højt udbytte er den næstmest populære investeringsstrategi blandt danske privatinvestorer. 

Læs også: Økonomer jubler over nye tal - og fremhæver Novo Nordisk

Den er kun overgået af strategien om at investere i kvalitetsselskaber med stabile resultater over tid. '

Samtidig er det kun 16 pct. af danskerne der angiver, at de prioriterer vækstaktier, når de sammensætter deres portefølje. 

Det tegner et andet billede end det, der nogle gange tegnes af privatinvestorer som FOMO-drevne og kortsigtede daytradere. 

Afkastet på udbytteaktier bliver også ofte overset, fordi gevinsten er ‘skjult’ i form af løbende udbyttebetalinger. 

Netop fordi selskabets egenkapital løbende flyttes fra selskabets til aktionærernes lommer, er kursstigningerne typisk mindre imponerende. 

Læs også: Vigtig skattedato er lige om hjørnet: Du kan miste tusindvis af kroner

Som privatinvestorer bør vi derfor ikke overfokusere på kursudviklingen. Udbytteaktier leverer ‘kedelige’, men stabile afkast - igen og igen. 

Men denne afkastprofil betaler sig for den tålmodige investor. Geninvesterede udbytter står for næsten 50 pct. af det langsigtede afkast på det globale aktiemarked. 

Globale aktier er steget 170 pct. i løbet af de sidste 20 år, men næsten dobbelt så meget, 320 pct., hvis udbytterne geninvesteres. Det skyldes, at udbyttet geninvesteres i flere aktier, hvilket øger det næste udbytte, og så videre. 

Men siden verdens centralbanker startede de dramatiske renteforhøjelser i 2022, har udbytteaktier været udsat for en hidtil uset konkurrence. 

Centralbankernes styringsrenter på 4,0 pct. i Europa og 5,5 pct. i USA har ført til massive indstrømninger i kortfristede pengemarkedsfonde og obligationer. 

Læs også: Nu bliver kriseramt selskab smidt på porten

Tilstrømningen til pengemarkedsfonde i USA har nået 6.500 mia. dollars og er steget med mere end 25 pct., siden inflationskrisen så sin spæde start i løbet af 2022. 

Det giver mening, at flere investorer er strømmet til disse kortfristede aktiver. En etårig amerikansk statsobligation giver nu et næsten ‘risikofrit afkast’ på omkring 5 pct., hvilket er omtrent det samme, som de mest solide udbytteaktier giver. 

Men hvorfor løbe risikoen med aktier, hvor kursudsvingene kan være større, når man får en lignende udbetaling med stabil statsgæld? 

Den stærke konkurrence fra kortfristede obligationer kan dog aftage herfra. Selvom den amerikanske centralbank Fed gentagne gange har udskudt rentenedsættelser, er vi på toppen af denne rentecyklus. 

Vi kan forvente rentenedsættelser fra Den Europæiske Centralbank denne sommer, mens vi nok må vente noget længere på USA. Det vil betyde lavere afkast på kortfristede obligationer og pengemarkedsfonde. 

De fleste porteføljer kan med fordel indeholde udbytteaktier som en del af deres kernebeholdning, uanset det økonomiske miljø. Men med det lavere rentemiljø kommer udbytteaktier igen mere i fokus.

Læs også: 214 milliarder udslettet i brutalt kursfald

Læs også: Danske Bank kalder det ugens vigtigste begivenhed: 'Kan sætte en prop i markedet'