Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Markedsuro efterlader bitcoin som den nøgne kejser


 
Ovenfor kan du få mere at vide om det amerikanske S&P 500-indeks.
Vis mere

 

Selv om kryptovaluta langsomt men sikkert rykker ind som en alternativ aktivklasse på de bonede gulve hos verdens største finanshuse, så har området på ingen måde vist deres værd under de seneste dages uro på de finansielle markeder.

Kryptovalutaen over dem alle, bitcoin, opfører sig stadig som Nasdaq på speed fremfor at tilbyde en reel metode til at sprede sine investeringer på. Siden weekenden er bitcoin faldet fra mere end 48.000 dollar pr. bitcoin til godt 43.000 dollar pr. bitcoin tirsdag morgen. En nedtur på 10 pct. på kort tid er på ingen måder et særsyn på kryptomarkedet. Men det er bemærkelsesværdigt, at nedturen sker parallelt med et voldsomt dyk på aktiemarkedet.

Så længe de to aktivklasser - aktier og kryptovaluta - bevæger sig i samme retning, er det svært at se krypto som et reelt alternativ til f.eks. guld. Netop den case har ellers været et af kryptotilhængernes fremmeste argumenter. Bitcoin som guld version 2.0 synes stadig langt væk.

Et studie af korrelationen mellem aktie og bitcoin viser tilmed, at de to aktivklasser har været tæt forbundne i en længere periode. Det skriver Bloomberg. Denne sammenhæng er ikke nødvendig en skarp advarsel mod at forsøge sig med spekulation i bitcoin. Men tag det for, hvad det er: Ekstrem risikabel spekulation og ikke en seriøs digital mulighed for at opbevare store mængder kapital.

Uro på aktiemarkedet er lidt som den lille dreng, der som den eneste tør påpege, at kejseren ikke har noget tøj på i H.C. Andersens gamle eventyr Kejserens Nye Klæder.

Det rigtige guld er til gengæld fuld påklædt og har holdt sig helt stabilt under markedsuroen. De klassiske sikre havne er således fortsat guld og guldrandede statsobligationer i dollar, yen og schweizerfranc.

Læs også: Svensk storbank: 'Vi er blevet en smule mere nervøse'

Læs også: Kryptovalutaer dykker under aktieuro