Henter kommentarer

Ugens aktie: Ny topchef skal genskabe dynamikken og investorernes tillid

ISS' bestyrelsen har udstukket retningslinjerne. Fra 1. september bliver det Jacob Aarup-Andersens opgave at eksekvere på planerne.
ISS' bestyrelsen har udstukket retningslinjerne. Fra 1. september bliver det Jacob Aarup-Andersens opgave at eksekvere på planerne. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Jacob Aarup-Andersen får brug for al sin styrke, når han skal kickstarte ISS. Investorernes tillid til selskabet har fået drøje hug, og selvom de højere krav til hygiejne på bagkant af COVID-19 indebærer nye forretningsmuligheder, er konkurrencen også her benhård.

1. september overtager Jacob Aarup-Andersen roret i ISS, når Jeff Gravenhorst fratræder som CEO efter såkaldt gensidig aftale. Jacob Aarup-Andersen forlader Danske Bank, hvor han ellers havde potentiale til på sigt at kunne blive afløseren for Chris Vogelzang, så han må have fået et rigtig godt tilbud. Han er trods en alder på kun 42 år allerede en tung 'taldreng', og den styrke får han også virkelig brug for, når han skal kickstarte ISS.

Situationen er nemlig den, at ISS i flere år har haft stagnation i både salg og indtjening. Gælden er løbende blevet nedbragt, men ligger fortsat på et højt niveau set i forhold til indtjeningen. ISS oplyser, at 90 pct. af gælden først forfalder fra 2024 og frem, så der er ro på denne front.

Ikke i mål med strategien

Jeff Gravenhorst stod i spidsen for selskabets børsnotering i marts 2014 til kurs 160 efter flere års ejerskab af kapitalfonde. Det nye børsliv startede ellers godt med en stigning i aktiekursen til 285 i maj måned 2017. Siden er fulgt en deroute til nu cirka kurs 100.

Kursfaldet skyldes manglende tiltro til ISS, og ikke mindst selskabets evne til at bringe indtjeningen op, gælden ned og opretholde en løbende udlodning af høje udbytter. Udbytte og guidance er for i år midlertidigt suspenderet.

Strategiplanen følges, men er ikke lykkedes - endnu. Strategien går ud på at betjene færre, men større og oftest globale kunder med totalløsninger (Integrated Facility Services), hvilket blandt andet har medført en styrkelse via et opkøb inden for catering. ISS bliver med denne strategi meget afhængig af sine store kunder, og tab af kunder skal undgås. Derfor var det alvorligt, da Novartis ved årsskiftet stoppede samarbejdet, der havde en årlig værdi på 2 mia. kr. Heldigvis har ISS et stort samarbejde med Deutsche Telekom til ca. 3 mia. kr. årligt gældende helt frem til slut 20´erne.

Planen omfatter frasalg af datterselskaber i 13 lande, hvor det ikke giver mening at opretholde aktiviteterne, og dermed også et farvel til mange kunder. På medarbejdersiden afskediges ca. 100.000, så arbejdsstyrken ultimo i år skal nedbringes til ca. 390.000. Kortsigtet vil det begrænse væksten, men indtjeningen bør alt andet lige blive styrket.

Virusramt på flere fronter

ISS kom 6. maj med en Trading Update for første kvartal. Året startede flot med en organisk vækst på 7,0 pct., men for kvartalet var tallet på 4,1 pct. - dog hele 9,1 pct. for salg til key account-kunder. COVID-19 har i april medført et estimeret fald i salget på 20 pct. Det skyldes givetvis, at mange virksomheder har kørt på lavt blus med hjemsendte medarbejdere. Når disse selskaber genåbnes, burde det føre til ekstra behov for rengøring m.m. ISS har straks indført tiltag for at begrænse skadevirkningen, men alligevel må vi forvente et meget svagt andet kvartal. På kort sigt belaster COVID-19, men på længere sigt burde det give mere arbejde til ISS.

I februar blev ISS ramt af en anden virus – nemlig en computervirus. Alt kører igen normalt, og det vil ikke at få negativ effekt på organisk vækst og indtjening. IT-systemerne skal dog opgraderes og sikres, hvilket vil få en negativ effekt på det frie cash-flow i 2020-21 på 500-750 mio. kr.  Den likvide reserve er oplyst til 11 mia. kr., så selskabet er polstret til at kunne komme igennem den midlertidige krise.

Bestyrelsen har udstukket retningslinjerne. Nu bliver det Jacob Aarup-Andersens opgave at eksekvere på planerne, at genoprette indtjeningen og tilliden hos aktionærer og investorer. Umiddelbart tog markedet godt imod ledelsesskiftet,og sendte kursen op med 14 pct. Min holdning er, at ISS ser interessant ud som en langsigtet placering ved køb i 90-100-niveauet.

Styrker

ISS er en af verdens største servicevirksomheder. Koncentration på færre markeder og færre, store kunder er både en styrke og en svaghed. 'Big is beautiful' og giver skalerbarhed, hvis kunderne er tilfredse. Ny stærk ledelse fra 1. september 2020.

Svagheder

Stagnation har præget salg og indtjening i 10 år. Gælden er blevet nedbragt, men alligevel er forholdet gæld/EBITDA i de sidste fem år steget fra 2,2x til 3,0x sidste år. Overskudsmarginen er i samme periode faldet fra 5,5 pct. i 2015 til 4,2 pct. i 2019. EPS er faldet fra 12,0 i 2015 til 7,3 sidste år. Det er for lavt.

Muligheder

COVID-19 vil nu og fremover kræve endnu mere effektiv rengøring. Det samme gælder hygiejnekrav til buffeter i store virksomheders kantiner. Det kan føre til udvidelse af indgåede aftaler med storkunderne. Selskabet har mulighed for at vinde kontrakter med nye kunder.

Trusler

Konkurrencen er hård, og qua størrelsen på kunderne er ethvert tab af kunder alvorligt. Tidligere har investorerne set ISS som en 'cash-cow', der udbetalte store udbytter. En reduktion i udbyttet vil få en del til at sælge ud. Indtjeningen skal derfor bringes op, men det er en udfordring.

 

John Stihøj ejer ikke aktier i ISS. Hver uge bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, kendt fra bl.a. Millionærklubben hos Euroinvestor. Lau Svenssen har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978. Du kan lytte til Millionærklubben her.

 

Læs også: Jacob Aarup-Andersen færdig i Danske Bank

Læs også: Kendt investor: Det gør den dygtige investor nu