Henter kommentarer

Bliv rig på diamanter? Så køb denne slags, siger ekspert


 
Hvad betyder forventninger?
Vis mere

De skinner, de stråler – og så er nogle af dem også værd at investere i.

Du har nok gættet det, men der er tale om diamanter. Dog er det langt fra alle diamanter, du bør sætte dine penge i, hvis du køber med håbet om at kunne tjene penge på ædelstenen.

Det er et af mange budskaber, som Katerina Pitzner lufter i det seneste afsnit af podcasten »Euroinvestor Livsstil«.

Læs også: Diamantdronningen afslører sine bedste investeringsråd

Den garvede diamantkvinde – som er stifter og administrerende direktør af Diamant Børsen – peger i særdeleshed på én type diamanter, som virkelig egner sig til investeringer.

»Med pinke diamanter er man virkelig home safe; der går man med livrem og seler. Jeg har aldrig set dem falde i værdi,« siger Katerina Pitzner, som har været i diamantbranchen i omtrent tre årtier.

En pink diamant på 11,06 karat ved en auktion Vis mere

Selvom de fleste nok har en hvid diamant på fingeren, så findes diamanter i alle regnbuens farver – de røde er allermest sjældne, men der findes også pinke, blå, grønne og orange slags.

Når diamantkvinden fremhæver de pinke slags til sultne investorer, så bunder det i, at udbuddet af den farve diamanter er ret lavt. For den mine, som stod for 90 pct. af de pinke ædelsten er lukket for et par år siden.

Investeringsdiamanter er de seneste ti år steget mellem 5 og 15 pct. i værdi hvert år, fortæller Katerina Pitzner. Hun anbefaler, at man tænker langsigtet og som investor beholder sin diamant i mindst 8-10 år.

Kan man ikke få fingrene i en pink diamant, så skal man passe på med at kaste sig over en hvid en af slagsen.

»Jeg vil ikke kalde en hvid diamant for investeringsegnet. Man kan sagtens være heldig og købe en og gøre en god handel. Men så skal den være mindst 3 karat og helst ikke for høj kvalitet,« forklarer Katerina Pitzner.

Læs også: Pengene og kulturen: 'Pengeministeren' skal have masser af jazz og canadiske nederlag

Der er nemlig en tendens mod, at store hvide diamanter stiger mere i værdi end hvide diamanter, som har en topklarhed eller topfarve, lyder det.

Desuden skal man også holde sig væk fra diamanter, som er lavet i laboratorier.

På 2-3 uger kan man nemlig fremstille diamanter, som har samme kemiske komposition som naturlige diamanter.

»Den slags kan man slet ikke investere i. Den er billigere, når du køber – men gensalgsværdien er lig nul,« siger Pitzner og tilføjer:

»Så det skal man helt sikkert holde sig fra, hvis man tænker, det skal holde værdi.«

Den garvede diamantkvinde rådgiver alt fra unge kvinder med 10.000 kroner på lommen til velhavende forretningsmænd om investeringer i diamanter.

Og hvis man går og overvejer, om man skal købe en diamant istedet for aktier, så bør man tænke over følgende, mener Pitzner:

»Gør det klart: Hvor meget vil jeg investere for? Hvad kan jeg få for det? Og når du sidder med diamanten: Hvorfor lige denne her sten?«

Læs også: Investeringer i vine hitter: 'Det er lidt mere en sikker havn'

Læs også: Skal du købe nyt? Advarer mod 'Frankenstein-ure'