Henter kommentarer

Skal du købe nyt? Advarer mod 'Frankenstein-ure'


Skal du købe et lækkert luksusur fra eksempelvis Rolex, så pas på, at du ikke køber et falskt et.

For der er falske ure i omløb, og det er særligt to modeller, der kopieres i stor stil.

Det fortæller Vilhelm Islandi Bramsen, som er afdelingsleder for armbåndsure i det velrenommerede auktionshus Bruun Rasmussen.

»Vi ser rigtig mange falske ure. Det er ofte modellerne Daytona og GMT fra Rolex, og nogle gange Omega-ure fra Asien og Sydeuropa,« forklarer han i podcasten Euroinvestor Livsstil.

Det er ikke blot falske ure, man skal undvige – men også såkaldte Frankenstein-ure, lyder det. Det vender vi tilbage til.

Ure i stål fra luksusmærker som Rolex, Audemars Piguet og Patek Phillippe har haft kurs mod himlen de seneste år. Køberne har været mange, og udbuddet har været snævert.

Læs også: Disse ure kan du score kassen på – og en joker, du bør holde øje med

Sammenlagt har det betydet, at man kunne tjene op mod flere hundrede tusinde kroner, hvis man var en af de få, som kunne købe et luksusur hos en autoriseret forhandler – for derefter at sælge det videre på brugtmarkedet.

Siden marts er brugtpriserne for de mest populære ure dog raslet ned igen. Indekset WatchCharts, som holder øje med de 30 mest handlede ure, er nede med 22 pct. siden toppen i foråret.

Men alligevel kan der på den lange bane være penge at hente på ure, betoner Vilhelm Islandi Bramsen:

»Tager man en længere periode, 5-10 år, så har mange tjent 2-3 gange af, hvad de har givet for deres ur. Så det seneste fald er ikke til at mærke, hvis du har været tidligt ude,« siger han.

Dog er det anslået under fem procent af de samlede luksusure, der egner sig til investering. Det sker, da meget få ure trodser naturloven og bliver mere værd over tid.

Læs også: Nybegynder i urverdenen? Her er ekspertens tre råd

Leder man efter det perfekte investeringsur, så skal man også styre udenom Frankenstein-ure. Det begreb forklarer ureksperten således:

»Frankenstein-ure er ure, som er sammensat af forskellige dele fra en forkert tidsperiode eller generelt forkerte dele. Det er ligesom at købe en Birkin-taske, hvor læderet er fra Gucci,« siger han.

Bruun Rasmussen ser i særdeleshed, at folk svinger forbi auktionshuset med et frankenstein-ur, som de har købt i Sydeuropa.

»Vores arbejde er at gennemgå uret fra top til tå. Vi kigger på numre og dele og overvejer: Hører det sammen? Hvis prisen på et ur er for god til at være sand, er det typisk, fordi noget er galt med det,« bemærker eksperten.

Du kan lytte til hele episoden om investeringsure her.