Henter kommentarer

Nybegynder i urverdenen? Her er ekspertens tre råd


Måske drømmer du om at købe dit første lækre ur, der både kan pynte om håndleddet og senere på kontoen.

Det kan i hvert fald være tillokkende i denne tid, hvor inflationen buldrer og gør din opsparing i banken mindre og mindre værd.

Men inden du begiver dig ud i dit første urkøb, så er her tre råd fra urkender Mads Gjødesen. Han er den ene halvdel bag TimeToWatch, der forhandler brugte luksusure.

1. Gå efter de ultraklassiske mærker

Mads Gjødesen, der er uddannet ingeniør, købte sit første ur i 2001. Det var passionen, der drev købet, og det blev til et Rolex Submariner. Siden er det blevet til mange flere ure, og arbejdet som ingeniør er blevet lagt på hylden til fordel for TimeToWatch, som han startede i 2011.

Overordnet råder Mads Gjødesen til, at man går efter ultraklassiske mærker, hvis man vil investere i ure. Det er nemlig blot få mærker og modeller, der trodser naturlovene og bliver mere værd over tid.

»Hvis du er ganske almindeligt interesseret i ure, så gå efter mærker med en lang og kendt historik. De fleste kender Rolex og Patek Philippe, og de har haft en lang og kontinuerlig god historie, så sandsynligheden for, at de også er kendt og eftertragtet om 10-20 år, er stor,« siger han.

Desuden peger urkenderen på, at man også bør holde sig til klassiske modeller, som ikke går af mode, da det altid er efterspørgslen, som skal drive prisen op. Du kan læse mere om konkrete modeller og mærker i investeringsøjemed her.

Læs også: Her er priserne på himmelflugt – og det bliver kun værre

2. Rolex er et godt bud

Rolex Submariner var som sagt Mads Gjødesens første ur – og til nybegyndere i urverdenen peger han på mærket som et godt bud.

Det gør han, fordi Rolex-ure befinder sig i et prisleje, hvor mange kan være med, og det er essentielt, at man kan finde en køber til sit ur, når man skal af med det igen.

Desuden kan man næsten vælge mellem næsten alle Rolex-modeller og gøre en god handel, fremhæver han:

»Er man helt grøn i urverdenen, så er Rolex-ure, der er under 20 år gamle, ret sikre. Der kan man næsten ikke gøre en dårlig handel,« siger Mads Gjødesen og henviser til, at langt størstedelen af Rolex' ure er steget siden 2016.

3. Køb relativt nyt

»Som tommelfingerregel, jo mindre man ved om ure, jo nyere skal man købe dem,« siger Mads Gjødesen.

Sådan lyder et sidste råd fra ur-eksperten. Han peger på, at der er mange »sminkede lig« i omløb, hvor luksusure har fået skiftet alt fra visere til urskive. Sådanne udskiftninger er et kæmpe hak i originaliteten, og det gør uret mindre værd.

Som nybegynder kan det være svært at vide, hvornår man står med et sminket lig i hænderne, og derfor bør man købe relativt nye ure. Jo nyere et ur er, jo lavere er sandsynligheden nemlig for, at de originale dele har haft brug for en afløser.

Euroinvestor stiller de næste dage skarpt på ure som alternative investeringer. Det sker i en tid, hvor den almindelige opsparing i banken bliver udhulet af en galopperende inflation. Du kan læse mere om voldsomme prisstigninger på luksusure her, hvilke ure du kan score kassen på her, og hvilke ting du bør vide, inden du køber ure her.

Læs også: Se listen: De 10 værste danske aktier i år

Læs også: Nu sker det: Danske Bank åbner 4 procentlån