Henter kommentarer

Priser på luksusure skyder til vejrs: 'Det er aldrig set før'


De sidder om håndleddet, og de viser noget så banalt som klokken, men de er penge værd. Ufatteligt mange penge værd.

Nogle luksusure fra eksklusive mærker som Rolex, Patek Philippe og Audemars Piguet er inden for det seneste år steget så voldsomt i værdi, at urkendere aldrig har set magen. Og hvis du er en af de heldige, der kan købe en populær Rolex-model direkte fra en autoriseret forhandler, så kan du tjene kassen på at sælge det videre på brugtmarkedet – det såkaldte grey market.

Det fortæller to urkendere, der begge handler med brugte luksusure, til Euroinvestor.

»De sidste par år har vi haft voldsomt stigende priser, hvor nogle modeller er mere end fordoblet i værdi på et år eller to. Det er aldrig set før på så kort tid,« siger Thomas Fleron, som driver forhandlingssiden Chrono.dk med base i Hellerup.

Fleron har handlet med ure de seneste 11 år, hvor de i gennemsnit er steget med fem procent årligt i takt med, at fabrikanterne har hævet deres priser, forklarer han – men de seneste år har markedspriserne med længder overgået forhandlernes priser, lyder det.

Mads Gjødesen, der står bag TimetoWatch med base i Aarhus, betragter også de seneste års prishop som voldsomme. Han peger på, at urmarkedet for alvor fik et nøk opad i 2019, 2020 og 2021, hvor priserne på populære modeller fra de tre mærker – Rolex, Patek Philippe og Audemars Piguet – er steget med omkring 20 pct. årligt.

Det er dog ingenting i forhold til det seneste halve år, hvor priserne er stukket helt af. Fra oktober 2021 og frem midten af april er de tre mærkers mest eftertragtede modeller skudt i vejret med omkring 40 pct., viser TimetoWatchs egne opgørelser.

»Det har virkelig været fart på,« betoner Mads Gjødesen og påpeger, at brugtmarkedet er blevet »det vilde vesten«.

Læs også: Nu sker det: Danske Bank åbner 4 procentlån

Det er særligt sportsure, som stadig er i produktion, der er stegt i værdi, påpeger Thomas Fleron. Det gælder blandt andet Rolex-modellerne Daytona, Submariner og GMT-master.

Begge urkendere fremhæver, at priserne er drevet op på grund af en enorm efterspørgsel. For selvom folk verden over higer efter at få et luksusur på håndleddet, så holder fabrikanterne udbuddet lavt. Sidste år estimerede man, at Rolex blot søsatte 1,05 mio. nye ure og Patek Philippe små 60.000 styk.

På den måde bliver det svært at få fingrene i et ur hos autoriserede forhandlere, og det sparker prisen på brugtmarkedet op. En af Rolexs populære modeller – Daytona i stål – koster 105.000 kroner hos en forhandler, mens det handles for omkring 350.000 kr. på brugtmarkedet.

»Du kan næsten lave en kvart million kroner ved at få lov til at købe uret ved en autoriseret forhandler og så sælge det igen. Det er der mange, der gerne vil, så folk valfarter ind til forhandlerne, og det presser så bare det hele igen,« forklarer Mads Gjødesen.

Både i Aarhus og Hellerup har man dog lagt mærke til, at priserne den sidste måned er begyndt at stagnere igen – i hvert fald for de modeller, der har haft det vildeste prishop.

I Hellerup oplever Thomas Fleron, at flere og flere køber ure som investeringer. Det er typisk selvstændige eller folk med lønsedler i den pæne ende, der vil krydre deres traditionelle investeringer i aktier og boliger med ure, der de seneste år har vist sig at give det, han kalder et »ret fornuftigt afkast«.

Den galopperende inflation, som hele verdenen vidner, har ligeledes gjort det gunstigt at sætte sine penge i ure. For mens inflation gør de opsparede kroner på bankkontoen mindre værd, så har de rette ure har det med at stige i værdi.

Det er dog værd at bemærke, at det ikke er alle ure fra de tre nævnte mærker, der nødvendigvis er en god investering. Det kan du læse mere om her.

Euroinvestor stiller de næste dage skarpt på ure som alternative investeringer. Det sker i en tid, hvor den almindelige opsparing i banken bliver udhulet af en galopperende inflation. Du kan læse mere om, hvilke ure du kan score kassen på, og hvilke ting du bør vide, inden du køber ure de kommende dage.

Læs også: Boligrente rammer højeste niveau i næsten et årti: 'Det er helt vildt'

Læs også: Se listen: De 10 værste danske aktier i år