Henter kommentarer

Hvad er FIRE?


FIRE er en bevægelse om finansiel uafhængighed.

I dens grundessens tror bevægelsens tilhængere på, at man skal arbejde så lidt som muligt, fordi tid og frihed er en meget værdifuld ressource.

FIRE står for financial independence, retire early, og bevægelsens tilhængere skruer ned for deres privatforbrug, sparer op og investerer for at kunne springe af arbejdsmarkedet før tid.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

En af grundstenene i FIRE-bevægelsen er, at man skal gange sine årlige omkostninger med 25 for at få det beløb, som man skal have stående på bankbogen, inden man hopper af arbejdsmarkedets hamsterhjul.

Det bygger på den såkaldte 4%-regel, som lidt groft siger, at man hvert år kan trække 4 pct. af sin formue ud, når han har investeret halvdelen i aktier og halvdelen i obligationer, skriver finansbloggen Frinans.

Der findes flere forskellige versioner af FIRE. De tre mest gængse er fat, lean og coast fire, ifølge Business Insider.

Lean FIRE er, når man trækker sig fra arbejdsmarkedet og skruer sit forbrug ned. Den version af FIRE kræver dermed ikke, at man har det største beløb på opsparingen, når man trækker sig fra arbejdet.

Fat FIRE kræver derimod en større sum penge på opsparingen, da dens tilhængere vil trække sig fra arbejdsmarkedet og derefter opretholde et højt forbrug.

Coast FIRE adskiller sig en del fra de to ovennævnte. Den går ud på, at man sparer gevaldigt op for at nå et vist beløb. Beløbet skal være nok til, at man kan trække sig fra arbejdsmarkedet og gå FIRE engang i fremtiden – for eksempel, når man er 55 år.

Når beløbet er nået, er tankegangen, at man ikke behøver spare mere op til sin FIRE, fordi man bliver hjulpet på vej af renters rente.

Det betyder, at man i mellemtiden kan trække sig fra sit job og blot dække sine månedlige udgifter på anden vis – for eksempel ved at tage et deltidsjob – indtil man kan gå helt FIRE.

Euroinvestor har tidligere skrevet om Jesper og Lone Thomsen, som er gået FIRE. Deres rejse kan du læse om her.

Læs også: Hvad er et aktiesplit?

Læs også: Hvad er kvalitetsaktier?