Henter kommentarer

Advarer investorer om nye rentestignigner


Investorer skal forberede sig på nye rentestigninger, hvis det amerikanske arbejdsmarked fortsætter med at brage frem.

Sådan lød advarslen fra Jerome Powell, der er chef for den amerikanske centralbank Federal Reserve, i en tale tirsdag aften.

Han lagde i sin tale vægt på, at den disinflationære proces var i gang, men at der var lang vej igen, inden inflationen kom ned. Han forventer først, at inflationen vil være nede ved centralbankens inflationsmål på 2 pct. i 2024.

Læs også: Novo-topchef ser guldæg vokse sig ind på større markeder i 2023

»Hvis vi fortsætter med at få for eksempel stærke arbejdsmarkedsrapporter eller højere inflationsrapporter, kan det meget vel være tilfældet, at vi skal gøre mere og hæve renterne mere, end der er indregnet i markedet,« udtalte Jerome Powell, ifølge Marketwire.

Markedet skal samtidig forberede sig på nye rentestignigner, da renten i niveauet 4,50-4,75 pct. ikke er høj nok.

Læs også: Amerikansk aktie sendt til slagtehuset - børshus beskriver den som værdiløs

Inflationen følges nøje af markedet, fordi med den kommer rentestigninger, så økonomien ikke overopheder.  Renten har betydning for, hvordan de professionelle analytikere vurdere nutidsværdien af et selskabs fremtidige indtjening.

Rentestigningerne rammer især de dyrt prisfastsatte aktier, dvs. dem, hvor investorerne tror, at selskaberne vil komme til at tjene mange penge ude i fremtiden.

Det skyldes, at stigende renter betyder, at selskabernes pengestrømme ude i fremtiden er mindre værd i nutidskroner. En højere rente påvirker samtidig vækstaktier i særlig grad frem for value-aktierne, fordi vækstaktierne relativt set har en større del af deres indtjening længere ude i fremtiden.

Læs også: Vil du med på AI-bølgen? Disse aktier tror analytikerne på

Læs også: Efter 'sindssyg' rapport: Nu skal centralbankens direktør på talerstolen