Henter kommentarer

Advarer mod misforståelse efter vækstaktier er blevet smadrede: 'Det her bliver afgørende'

Foto: FELIPE TRUEBA
Vis mere

Value-aktier har haft et pænt 2022. Det vækker opsigt, fordi valueaktierne i årevis har stået i skyggen af de populære vækstaktier, der har nydt godt af lave renter og masser af likviditet.

Det er dog ikke givet, at value-aktiernes sejrsgang fortsætter, påpeger Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, i en kommentar mandag. Udsigten til stigende renter har fået investorer til at flygte ud af vækstaktierne og ind i de såkaldte valueaktier.

Valueselskaber er kendetegnede ved at have en lavere vækst, og at de er billigere prisfastsat sammenlignet med det brede marked. Vækstselskaber er derimod kendetegnede ved at have en høj vækst i omsætning og indtjening i forhold til det øvrige marked, men de har til gengæld også høj en prisfastsættelse.

Investorer skal dog passe på med kun at satse på value-aktier i håb om, at nye rentestigninger vil beskytte porteføljen, vurderer Andreas Østederheden.

»Historiske data viser, at et højere renteniveau ikke nødvendigvis er afgørende for, om value-aktier klarer sig godt. Derfor er det ikke givet, at et fremtidigt højere renteniveau vil favorisere value-aktier frem for vækstaktierne,« lyder det fra chefstrategen.

Sagt på en anden måde, så skyldes value-aktiernes comeback ikke, at de trives godt, når renten stiger. Det skyldes, at de klarer sig mindre ringe end vækstaktierne, som investorerne har solgt ud af i massiv stil.

Du skal derfor sørge for, at dine investeringer har nok spredning, lyder rådet fra chefstrategen. Du skal derfor sørge for at have aktier i store og små selskaber samt selskaber inden for forskellige dele af aktiemarkedet samt selskaber, der klare sig forskellige alt efter den økonomiske udvikling. »Spredning på mange aktier og obligationer, men også på tværs af geografi, sektorer og faktorer, er afgørende fremadrettet,« forklarer Andreas Østerheden.