Henter kommentarer

Advarer om ny stor regning på vej til danske investorer


 
Hvad er en kapitalforvalter?
Vis mere

Der er udsigt til, at det bliver dyrere for helt almindelige danskere at investere.

Sådan lyder advarslen fra FinansDanmark. Konsekvensen af to nye EU-domme kan nemlig blive investorflugt og en milliardregning, lyder det.

»Vi er stærkt bekymrede for konsekvenserne for den enkelte investor, som jo også omfatter helt almindelige lønmodtagere. De kan se ind i en forøgelse af deres omkostninger med op til 25 pct.,« lyder det fra Birgitte Søgaard Holm, der er direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark.

Læs også: 3 mulige aktieperler: 'Jeg synes, at aktien er alt for billig'

EU-dommene lægger pres på momsfritagelsen for investeringsfonde. Noget, der samlet set, kan koste danskerne milliarder.

»Den samlede regning kan ende på op mod 2 mia. kr. årligt. Det her er endnu et skridt i den forkerte retning mod en sund investeringskultur, hvor investorerne har nem adgang til at sprede deres risiko,« uddyber hun.

Læs også: Direktør til danskerne: Tænk dig om, inden du gør det her derhjemme

EU-landene skal implementere dommen på samme måde, men virkeligheden er ifølge brancheforeningen en anden. »Skattestyrelsens fortolkning indebærer nemlig, at danske investeringsfonde stilles ringere i konkurrencen med udenlandske aktører,« hedder det.

Skattestyrelsen er efter de to EU-domme nemlig på trapperne med nye retningslinjer, som kan betyde, at momsfritagelsen reelt ikke kan benyttes længere, lyder det fra FinansDanmark.

Læs også: Ser stort potentiale i 'billig' aktie: 'Galskab ikke at købe den'

FinansDanmark mener, at Skattestyrelsens fortolkning betyder »en reel risiko for investorflugt over mod andre investeringsmuligheder, f.eks. investeringsfonde fra andre lande, som har en lempeligere fortolkning af EU-dommene.«

Læs også: 13.000 ramt af rentechok - har fået kedelig melding i e-Boks

»Hvis Skattestyrelsens fortolkning af EU-dommene bliver til virkelighed, vil der blive tale om moms på omkostninger til forvaltning af en samlet formue på 2.730 mia. kr. alene hos Finans Danmark medlemmer,« lyder det fra Birgitte Søgaard Holm, der er direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark.

Ændringen skal ses i lyset af, at EU-politikerne for mange år siden valgte, at investeringsfonde ikke skal betale moms af alle omkostninger.

Læs også: Garvet investor har budskabet, du nok gerne vil høre

Det gjorde det ifølge FinansDanmark nemmere og billigere for private investorer at investere i investeringsfonde. Fritagelsen sikrede samtidig ligestilling mellem direkte køb af enkeltaktier m.m. og køb via investeringsfonde, når det kommer til momsen, påpeger brancheorganisationen.