Henter kommentarer

Advarer: Renteløft løser intet


Den amerikanske centralbank greb onsdag atter til rentevåbnet, men finten kommer ikke til at løse landets problemer med inflation.

Tværtimod – så skubber manøvren økonomien tættere på en recession.

Det mener i hvert fald den amerikanske senator, Elizabeth Warren, skriver Insider.

Elizabeth Warren, som har været juraprofessor på det prestigefyldte universitet Harvard, ser forsyningskædeproblemer, coronaudbrud og Ruslands invasion af Ukraine som nogle af de faktorer, der driver inflationen op.

»Og forhøjede renteniveauer vil ikke løse noget af det,« sagde den garvede politiker til mediet.

Hendes melding kommer i kølvandet på, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften hævede renten med historiske 0,75 procentpoint.

Det er andet møde i træk, at banken hæver renten så meget – og ellers skal man skrue tiden 28 år tilbage for at finde et tilsvarende rentehop

Flere danske økonomer vurderede onsdag, at det store rentehop gav meget god mening. Blandt andet fordi, at det amerikanske jobmarked buldrer og ledigheden er noget nær lavpunktet fra slutningen af 1960erne.

Sideløbende er inflationen på sit højeste siden 1980erne, og i juni steg de amerikanske forbrugerpriser med himmelråbende 9,1 procent.

Men selvom rentefinten giver mening i en frembrusende økonomi, så kommer Feds usædvanligt store rentehop ikke uden potentielle konsekvenser. Det påpegede Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker i Danske Bank:

»Det er ikke uden risiko, at den amerikanske centralbank strammer pengepolitikken så markant, som den gør det i øjeblikket. Pengepolitik er ligesom at køre bil uden speedometer, så risikoen er, at man træder så hårdt på bremsen, at økonomien går i stå, så amerikansk økonomi ender i en recession med stigende ledighed.«

Læs også: Se listen: Her er verdens rigeste mænd

Læs også: USAs centralbank vedtager historisk stort rentehop