Henter kommentarer

USAs centralbank vedtager historisk stort rentehop


Den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), hiver det store rentevåben frem og hæver styringsrenten med 0,75 procentpoint.

Det sker, efter centralbanken netop har afsluttet sit to dages lange rentemøde.

Det er andet møde i træk, at centralbanken hæver de pengepolitiske renter med 0,75 procentpoint, hvilket er ganske usædvanligt, fremhæver Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker i Danske Bank:

»Det understreger også, at det er ganske usædvanlige tider set med økonomiske briller,« tilføjer han.

Centralbanken hæver renten for at få lægge en dæmper på økonomien og få bugt med landets buldrende inflation. I den forgangne måned overraskede forbrugerpriserne i USA med et historisk spring på hele 9,1 procent i forhold til samme måned sidste år.

Det er fjerde gang i år, at Fed sætter renten op, og Mikael Olai Milhøj mener grundlæggende, at der er god grund til at hæve renterne.

Udover inflationen buldrer arbejdsmarkedet på den anden siden af Atlanten fremad, og ledigheden er nær lavpunktet fra år 1969.

Men selvom rentefinten giver mening i en frembrusende økonomi, så kommer Feds usædvanligt store rentehop ikke uden potentielle konsekvenser.

»Det er ikke uden risiko, at den amerikanske centralbank strammer pengepolitikken så markant, som den gør det i øjeblikket. Pengepolitik er ligesom at køre bil uden speedometer, så risikoen er, at man træder så hårdt på bremsen, at økonomien går i stå, så amerikansk økonomi ender i en recession med stigende ledighed,« skriver Mikael Olai Milhøj.

For blot en uge siden hævede Den Europæiske Centralbank styringsrenten med 0,5 procentpoint. Det smittede af i Danmark, hvor Nationalbanken fulgte trop og gjorde samme.

Da Fed i juni måned hævede renten med 0,75 procentpoint var det den største rentestigning i 28 år.

Med rentehoppet ligger den amerikanske styringsrente sig i intervallet 2,25 til 2,5 procent.

Læs også: Hvor mange penge har du i banken? Her er gennemsnittet

Læs også: Finanshus: Denne sektor tror vi på lige nu