Henter kommentarer

Ærlig analytiker om negativt syn på Vestas: 'Jeg er blevet kørt over'


Vestas er spurtet frem i 2020, og analytikerne vurderer, at aktien er blevet for dyr. Men aktien kan sandsynligvis ikke regnes hjem på vanlig vis - og defor kan den sagtens fortsætte op, påpeger analytiker.

Har du investeret i vindmølleproducenten Vestas, har du formentligt allerede scoret et pænt afkast: Aktien er steget 94 pct. alene det seneste år. Men er der mere at komme efter?

Det korte og umiddelbare svar er nej, hvis du spørger de analytikere, der dækker aktien. Men måske er der god grund til at lade være med at spørge dem, lige når det kommer til Vestas. Sådan lyder den paradoksale vurdering fra Frans Høyer, som tilmed er en af de mest negative Vestas-analytikere.

»Jeg er blevet kørt over. Jeg står lidt tilbage og tænker: Hvad foregik der lige her?« siger Frans Høyer, aktieanalytiker i Handelsbanken, med reference til Vestas’ kursridt, der har tromlet forbi hans egen forventning til aktien.

Sponseret indhold: Kompetencer skal udvikles i små bidder

Selv mener han, at aktien er 650 kr. værd set ud fra et fundamentalt perspektiv - hvilket er langt under nuværende niveau på over 1070. Men den massive interesse for bæredygtige investeringer sætter til en vis grad den fundamentale analyse ud af spil.

»Vi har globale miljøproblemer, som skal løses på den ene eller anden måde. Derfor kan jeg også godt forstå, at man som investor tager bind for øjnene, køber aktien og tror på, at når man åbner øjnene igen om ti år, vil man have tjent penge,« siger Frans Høyer.

Milliarder ruller mod grønne investeringer

Investorerne er med andre ord blevet villige til at betale en højere pris for at få en bid af det voksende marked for bæredygtige investeringer. Derfor tror Frans Høyer heller ikke, at Vestas’ aktiekurs nødvendigvis skal ned i det niveau, hvor han har sat sit kursmål.

»Vestas har en meget høj værdiansættelse. Men det kan godt være, at vi ikke kan regne den her hjem med vores sædvanlige finansielle modeller, for vi kan se, at der ryger voldsomt store beløb ind på aktiemarkedet, der pinedød skal investeres i et fåtal af aktier, der kan betegnes som grønne,« siger Frans Høyer.

På den måde afhænger Vestas’ fremtid på aktiemarkedet i høj grad af, om den generelle interesse for bæredygtige investeringer vil fortsætte med at stige ifølge analytikeren.

»Det er næsten givet, at beløbet vokser sig større næste år. Derfor ville det være en fejl at hænge sig for meget i de finansielle nøgletal, når man nu ved, at der kommer så mange penge ind på markedet,« siger han.

Vurdering er vanskelig

Tilbage står Frans Høyer med en udfordring: Hvordan skal han prisfastsætte aktien?

»Det er vanskeligt. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal danne mig en holdning til, om der kommer det samme milliardbeløb næste år, eller der kommer ti gange så meget,« siger han.

Samtidig pointerer han, at markedet har ret - som altid - i sin vurdering af Vestas.

»Markedet er en klog mand eller kvinde. Men det er svært for mig at sige, at hov, nu fordobler jeg lige min forecast, fordi ellers kan jeg ikke regne den her aktie hjem,« siger Frans Høyer.

Hvis pengene fortsat kommer til at strømme i den grønne retning, skal aktien måske endnu højere op, påpeger analytikeren. Og hvis du vil investere i vindenergi, er den danske markedsleder langt fra et dumt valg ifølge analytikeren.

»Hvis det grønne scenarie holder, vil jeg gætte på, at Vestas-aktien klarer sig pænt - også selvom der kommer mere konkurrence fra nogle af de større spillere, som måske begynder at blive nogle skrappere konkurrenterne end i dag, fordi de virkelig begynder at se, at perspektiverne i det her marked er kolossale,« siger Frans Høyer.

Fåtal ser stadig potentiale

Målt på kursmål er Frans Høyer en af de mest pessimistiske blandt de analytikere, der dækker Vestas. Men faktisk er der kun fire ud af de 31 analytikere, der følger selskabet, som stadig ser et potentiale i aktien.

Analytikerne vurderer i snit, at aktien i fremtiden bør ligge i kurs 927, hvis man kigger på deres gennemsnitlige kursmål for aktien. Her stammer det mest optimistiske bud fra den amerikanske storbank Goldman Sachs, der har sat et kursmål på 1152.

I slutningen af september sneg aktien sig for første gang over kurs 1000, hvor den er blevet lige siden.

Læs også: Goldman Sachs: Derfor skal dansk højdespringer højere op

Læs også: Vestas i milliardhandel: 'Det er et enormt stærkt træk'