Henter kommentarer

Amerikansk storspekulant rammer helt skævt i Danmark


Dagens vilde kursridt i medicokoncernen Ambu er en torn i øjet på den enorme hedgefond AQR Capital Management.

Torsdag eftermiddag står Ambu til at stige omkring 10 pct. hvilket kan skyldes, at selskabet ikke diskede op med endnu en nedjustering.

Problemet for AQR Capital Management er, at de dagen før lavede et stort sats på, at kursen skulle falde. Ifølge tal fra det danske finanstilsynet har AQR således registreret, at deres shortposition svarer til 0,51 pct. af hele aktiekapitalen i Ambu.

Selve transaktionen blev indgået den 23. august. Der er tale om udbygning af en shortposition, der er mindst en måned gammel. Derfor kan AQR i det samlede billede godt have et positivt afkast i Ambu, der er den mest faldende i C25-indekset i år.

Den enorme hedgefond forvalter en kapital svarende til omkring 1000 mia. kr. og har hovedsæde i den amerikanske stat Connecticut, der er kendt for at huse nogle af de støre fonde i verden. AQR har især slået sit ry fast ved aktivt at bruger computerkraft i jagten på at skabe afkast.

Højt oppe i organisation sidder i øvrigt danskeren Lars Nielsen, der ifølge hedgefondens egen hjemmeside har en kandidatgrad i økonomi fra Københavns Universitet og som tidligere har slået sine folder i Danske Invest.

En kort position i denne størrelse foregår ved, at hedgefonden låner aktier af langsigtede investorer mod betaling af et gebyr. Disse aktier sælges videre på det åbne marked med det samme. Derfor taler man om, at spekulanten er kort eller »short« - det er så at sige aktier, man mangler.

For at manøvren skal være succesfuld kræver det efterfølgende, at aktierne falder i værdi på markedet. Således kan spekulanten nemlig købe aktierne tilbage på det åbne marked og aflevere dem tilbage fra de oprindelige, langsigtede investorer igen.

Forskellen mellem salgs- og genkøbsprisen er således ren profit.

Læs også: Dansk milliardforvalter om billig dansk aktie: Uhyre interessant

Læs også: Vi drikker 4,5 milliarder kopper om året og nu stikker prisen af