Henter kommentarer

Vi drikker 4,5 milliarder kopper om året og nu stikker prisen af

Foto: STRINGER
Vis mere

 

Gas, el, oksekød, smør de dårlige nyheder om den allestedsnærværende inflation popper op dagligt. Nu rammer prisstigningern for alvor danskernes yndlingsdrik nummer ét: Kaffe.

Flere af verdens største producentlande er som alle andre sektorer ramt af problemer med forsyningslinjer og højere omkostninger til energi og fragt. Men særligt Brasilien har i det seneste år måttet se en stor del af kaffebønneproduktionen gå tabt på grund af tørke og frost. Det skriver Wall Street Journal.

Udviklingen sætter sig i priserne, hvor kaffebønne på verdensmarkedet i den seneste måned er den mest stigende råvare blandt landbrugsprodukter. Alene i det seneste fem handelsdage er kaffebønner steget 13 pct. verdensmarkedet viser Euroinvestors opgørelse på baggrund af tal fra Bloomberg.

De øvrige hovedkategorier blandt landbrugsvarerne tæller kvæg, majs, bomuld, soyabønner, sukker og hvede.

Set over de seneste 12 måneder er kaffebønner også den mest stigende landbrugsvare med en stigning på 32 pct.

Blandt alle råvarer er det ikke overraskende naturgas på det europæiske marked, der topper listen. Europæiske gas er steget 438 pct.

Ifølge kaffebranchen i Danmark er vi top 5 over lande med højest kaffeforbrug. Det anslås, at danskerne drikker 4,5 mia. kopper om året.

Læs også: Derfor har særligt topmøde betydning for markedet