Henter kommentarer

Analytiker: Det er værre end ventet - Vestas bliver ramt


 
Hvad er en analytiker?
Vis mere

Det er en acceleration af allerede negative ting, der viser sig i regnskabet fra General Electrics vindmølledivision.

Det siger Sydbanks aktieanalysechef og Vestas-analytiker Jacob Pedersen efter regnskabet fra General Electric.

General Electric venter i Renewable Energy-divisonen at levere et tab på cirka 2 mia. dollar i år, hvilket primært skyldes højere garantiforpligtelser end forventet, inflation og lavere efterspørgsel.

Læs også: Vestas-rival lider kæmpe tab

Det er ifølge Sydbanks analytiker drevet af nogle af de ting, der også har drillet Vestas:

»Højere omkostninger, det er kendt i hele sektoren, også i høj grad produktproblemer og garantiforpligtelser, da produkterne ikke leverer det de skal. Der er fejl på produkterne, det koster at udbedre de ting.«

GE ligger ifølge Jacob Pedersen også i patentslåskamp med den spansk-tyske vindmøllekoncern Siemens Gamesa i forhold til havvindmøllerne i øjeblikket.

»Det ser også ud til at blive rigtig dyrt for GE, når man kigger fremad.«

Den amerikanske vindmøllekoncern har også kastet sig ud i endnu restruktureringsproces, hvor selskabet vil forsøge at minimere omkostningerne og gøre forretningen mere selektiv i forhold til, hvor produkterne sælges.

»En masse kendte elendigheder koblet med nye selskabsspecfikke problemer. Produkter der virker endnu dårligere, end man havde regnet med og kræver garantihensættelser. Og så en stor omkostning til restrukturering.«

Hvis man kigger på General Electrics regnskab med Vestas-briller, så kan man ifølge Jacob Pedersen se en sektor, som stadig lider under, at der ikke er så mange ordrer. Dertil kommer omkostningspres.

Der er ifølge aktieanalysechefen dog også to positive elementer set med Vestas-briller, da General Electric taler om massive prisstigninger på produkterne.

»Det er også det, der skal til, for at kunderne vil købe Vestas' produkter. At konkurrenterne også følger med op i pris.«

Den mere selektive tilgang rent geografisk kan ifølge Jacob Pedersen også åbne muligheder for Vestas på nogle markeder.

»Det her er en meget kraftig understregning af, hvor svære vilkårene er i øjeblikket i en industri, der jo i og for sig burde feste, fordi vi alle sammen har brug for en bæredygtig omstilling og mere vedvarende energi,« siger Jacob Pedersen.

Han mener, at General Electrics elendigheder er med til at forstærke indtrykket af det paradoks, der hviler over vindindustrien.

»Meget af det her er kendt, men når der kommer nye ting frem, så bliver Vestas også ramt af det. Det her er værre end forventet, i hvert fald på indtjeningssiden,« siger Jacob Pedersen som svar på spørgsmålet om et fald på 2-3 pct. til Vestas er berettiget.

General Electrics ordreindgang ser ifølge Sydbanks aktieanalysechef nogenlunde hæderlig ud, hvis man sammenligner med det, han venter Vestas vil levere.

Den amerikanske vindmølleproducent har haft en ordreindgang på 2,6 GW i kvartalet, og det er et niveau Jacob Pedersen tvivler på, at Vestas kan nå op på.

»På ordreindgangen ser det egentligt fint ud for GE. Om det så kan være et forvarsel om, at tingene begynder at rykke lidt mere i USA, og at det kan komme Vestas til gode i fjerde kvartal, vil vise sig,« siger Jacob Pedersen, der pointerer, at lovgivningen nu er skruet gunstigt sammen.

På børsen i Købehavn ligger Vestas-aktien med et fald på 2,9 pct. i 139,20 kr. Før meddelelsen fra GE lå aktien i 140,50 kr.

Læs også: Ekspert om pensionsgiganters store sats: 'Jeg har næsten svært ved at tro på det'

Læs også: Rød tænketank kritiserer aktieskatforslag: Det bliver en pil ned herfra

.\˙ MarketWire