Henter kommentarer

Analytiker forudser større inflationsfald: 'Mulighed for rentenedsættelse i næste uge'


Eurozonens inflation står overfor et større fald end ventet, og det holder døren åben for en snarlig rentenedsættelse.

Det vurderer chefanalytiker i Danske Bank, Bjørn Tangaa Sillemann.

Den vurdering kommer efter flere store europæiske lande har offentliggjort overraskende inflationstal henover påsken, og Tyskland i dag offentliggjorde et større inflationsfald end ventet.

»Med dagens tal in mente peger pilen ned for det samlede euroområde, som vi får tal for i morgen. Her vil inflationen formentlig ligge tættere på 2 pct. end de 2,6 pct., som analytikerne havde forventet på forhånd. Det ligner dermed den laveste inflation siden sommeren 2021,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann i en kommentar.

Og udviklingen vil formentlig få en varm velkomst i Frankfurt, hvor Den Europæiske Centralbank har sit hovedsæde.

»Selvom der er usikkerhed forbundet med dagens tal, så er udviklingen kærkommen for ECB efter et par måneder med prisstigninger, som har flugtet med omtrent 4 pct. årlig inflation.«

Faktisk er udviklingen så kærkommen, at det måske kan betyde en lavere styringsrente fra ECB meget snart.

»Det helt store spørgsmål er dog stadig, i hvilken grad de markante lønstigninger vil smitte af på priserne i år. Der er ingen konsensus i centralbanken i forhold til, hvornår man skal sætte renten ned, men foreløbig holder inflationstallene for marts muligheden åben for en rentenedsættelse allerede i næste uge,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann.

Siden priserne begyndte at stige kraftigt for to år siden, har der været meget fokus på inflationstallene. Centralbankerne, heriblandt ECB, valgte nemlig i mange tilfælde at bekæmpe inflationen ved hæve deres styringsrenter.

De samlede inflationstal for eurozonen offentliggøres onsdag klokken 11.

Læs også: 

Læs også: