Henter kommentarer

| Opdateret

Analytiker om amerikansk himmelstormer: De er førende


 
Hvad er P/E-værdi?
Vis mere

Den amerikanske teknologimastodont Nvidia er braget henover børshimlen i en grad, så chipselskabet nærmer sig en markedsværdi på 1.000 mia. dollar.

Nvidia har specialiseret sig i grafikkort til alt lige fra computerspil til kryptovaluta til metaverset. Men ingen trend har potentiale til at gavne verdens mest værdifulde chipvirksomhed så meget som kunstig intelligens, skriver Bloomberg News.

Analysehuset ROBO Global vurderer, at Nvidia er førende inden for kunstig intelligens.

Læs også: Milliardforvalter om mulig aktieboble: Det her har sjældent være vigtigere

»Jeg vil være tilbageholdende med at sige, at de har vundet kapløbet (inden for kunstig intelligens, red.), men lige nu er de i førersædet,« udtaler Zeno Mercer til finansmediet.

Selvom især Nvidia-aktien er skudt i vejret, så vil andre dele af økosystemet inden for kunstig intelligens følge med op, vurderer Zeno Mercer.

Nvidia-aktien steg 24 pct. torsdag, hvilket bragte Nvidia tættere på en markedsværdi på 1.000 mia. dollar. Det vil placere Nvidia i gruppen af tech-mastodonter som Apple, Microsoft, Amazon og Alphabet, der er Googles moderselskab.

Læs også: 8 mulige vinderaktier: Derfor satser Lau Svenssen på dem

Nvidias børsfest torsdag blev skudt i gang af selskabets salgsprognose. Den er drevet af kunstig intelligens og Nvidias bud på det fremtidige salg overgik forventningerne på Wall Street.

Nvidia venter, at salget i de tre måneder frem til juli lander på omkring 11 milliarder dollar. Det er langt over gennemsnitsprognosen fra analytikere på 7,18 mia. dollar.

Læs også: Aktierne er rødglødende – nu advarer strateg mod to fælder, du skal passe på

Det betød, at Nvidia voksede 184 milliarder dollar i børsværdi torsdag. Det er ifølge finansmediet den tredjestørste stigning i markedsværdi på én dag i USAs historie. Fredag fortsatte Nvidia-aktien op med 2,5 pct. Det bragte markedsværdien op på 963,2 mia. dollar.

Nvidia-aktien er steget mere end 500 pct. i løbet af de seneste 5 år.

Nvidia, der blev grundlagt i 1993, har været dygtige til at udvikle computerchips, der gør computerkode til realistiske billeder til computerspil.

Nvidia har formået at overleve en bølge af konsolidering i branchen. Mens konkurrerende virksomheder er blevet opkøbt, gået konkurs eller fusioneret med større selskaber, har Nvidia udviklet sig, bemærker finansmediet.

Nedenfor ses de 10 største selskaber i verden målt på markedsværdi, ifølge companiesmarketcap.

  1. Apple - 2759 mia. dollar
  2. Microsoft - 2475 mia. dollar
  3. Saudi Aramco - 2055 mia. dollar
  4. Alphabet - 1587 mia. dollar
  5. Amazon - 1232 mia. dollar
  6. Nvidia - 963 mia dollar
  7. Berkshire Hathaway - 701 mia. dollar
  8. Meta Platforms - 671 mia. dollar
  9. Tesla - 612 mia. dollar
  10. TSMC - 535 mia. dollar

Novo Nordisk, der er Danmarks ubetinget største børsselskab, har til sammenligning en markedsværdi på 367 mia. dollar. Novo Nordisk er nr. 21 på listen.

Det gør Novo Nordisk til større end for eksempel Mastercard, der er nr. 22 og Coca-Cola, der er nr. 32.

Novo Nordisk er det eneste danske selskab på listen over de 100 mest værdifulde selskaber målt på børsværdi.