Henter kommentarer

Milliardforvalter om mulig aktieboble: Det her har sjældent være vigtigere


 
Hvad er en aktiestrateg?
Vis mere

Det gælder om ikke at gå i fælden, når du investerer efter en hype.

Sådan lyder advarslen fra investeringsdirektør Alexandra Morris fra den norske kapitalforvalter Skagen Fondene. Milliardforvalteren har specialiseret sig i at håndplukke aktier, som de ser det største potentiale i. Nogle af dem er steget markant på grund af investorernes fokus på kunstig intelligens.

Læs også: Kendt investor om voldsom nedtur: Frustrerende

»Væksten i teknologisektoren i USA har nemlig været decideret eksplosiv, og det har naturligvis ført til bekymringer om en potentiel aktieboble,« påpeger hun.

Det er med hendes ord sket det, at kunstig intelligent (AI) er gået fra at være et gådefuldt koncept fra science fiction-romanerne til pludselig at være et fænomen i vores hverdag.

Konsekvensen? Udviklingen har skabt markante kursbevægelser blandt en række toneangivende aktier.

Globale aktier har bredt set oplevet solide fremskridt i år, men en stor del af succesen kommer fra selskaber, der opererer inden for kunstig intelligens.

Læs også: Sådan bruger privatøkonomen sine penge: 'Vi har et minutiøst overblik over vores forbrug'

Microsoft, Google, Amazon, Meta Platforms, Nvidia og Salesforce står ifølge Alexandra Morris bag halvdelen af stigningen i det store, brede S&P 500-aktieindeks i år.

Derfor ser vi også, at tech-sektoren i USA allerede har indhentet det meste af det, der blev tabt i fjor, bemærker hun.

Den norske milliardforvalter har flere af AI-vinderne i deres aktiefonde. Det har skabt både  »pæne« absolutte og relative afkast i år, medgiver Alexandra Morris.

Foruden Microsoft og Alphabet finder man for eksempel i aktiefonden SKAGEN Global den hollandske halvlederproducent ASML.

»ASML kommer sandsynligvis til at nyde særdeles godt af den hurtige adaption af AI. Som leverandør til microchips-industrien - selve hjernen i det meste teknologi - bliver ASML nemlig svær at komme udenom, når AI vinder yderligere indpas. Sammenlagt har disse tre selskaber bidraget med 9,4 pct. til porteføljens afkast i 2023,« forklarer Alexandra Morris

Læs også: Børshus tror Novo-aktien vil falde markant i fremtiden

Men uanset hvor »imponerende« kunstig intelligens kan være, så er det »afgørende« at kombinere den nye teknologi med »god gammeldags menneskelig intelligens,« mener investeringsdirektøren.

»For investorer giver fremkomsten af AI en række spændende muligheder. Men vi må ikke lade os forblænde af disse teknologiske kvantespring. Det helt centrale er nemlig stadig værdiansættelsen - den vigtigste indikator for det fremtidige afkast,« udtaler hun.

»Det handler om at vælge den rette virksomhed til den rette pris. Og her kommer vi til kernen af sagen. For selvom AI allerede har ændret mange erhverv radikalt, har den endnu ikke formået at vælge aktier med konsekvent succes,« forklarer hun.

Den teknologiske udvikling får hende til at rette en særlig advarsel til passive investorer.

»For det aktivt at udvælge selskaberne i porteføljen har sjældent været vigtigere, hvis man vil beskytte sine investeringer bedst muligt mod downside-risici,« forklarer hun.

Hun hæfter sig ved, at resultaterne i de AI-drevne fonde har indtil nu været særdeles blandede, og de fleste computerstyrede porteføljer har underpræsteret over en repræsentativ tre-årig periode.

Læs også: Lau Svenssen vil ikke røre aktien: Analysehus tror, den kan fordoble i pris

Læs også: Lau Svenssen overrasket over beslutning: 'Det er en meget god idé'