Henter kommentarer

Analytiker om Vestas-aktien: Vi anbefaler at købe den


En af Danmarks største og mest populære aktier - Vestas-aktien - er værd at købe. 

Det er den klare konklusion, efter Sydbanks aktieanalysechef har set den seneste regnskab fra Vestas-konkurrenten Siemens Gamesa, der er ejet af Siemens Energy.  Det er der flere grunde til, forklarer han i et analysenotat fredag morgen. 

Nogle timer tidligere suspenderede Siemens Energy nemlig sin prognose på grund af problemer hos Siemens Gamesa. Situationen hos Siemens Energy kan gavne Vestas, vurderer han.

Læs også: Krise hos Vestas-rival - må suspendere forventningerne

»Siemens Gamesa har oplevet en betydelig stigning i fejl på vindmøllekomponenter, og det bliver nu langt dyrere end hidtil antaget at udbedre problemerne på flåden af landvindmøller – formentlig bliver omkostningerne over 1 mia. euro,« forklarer Jacob Pedersen.

Det hjælper ifølge aktieanalysechefen heller ikke på situationen hos Siemens Gamesa, at produktivitetsforbedringerne ikke indfinder sig i det ventede tempo. 

Siemens Gamesa kæmper for ham at se også med, at tilpasse sig til et højere aktivitetsniveau i havvindmarkedet.

Siemens Gamesa er med hans ord »udfordret af historiske problemer i form af komponentfejl på allerede opførte møller, af aktuelle problemer med at øge produktiviteten og af fremadrettede problemer med at håndtere væksten i havvindsegmentet.« 

Læs også: Novos medicin skal undersøges for endnu en alvorlig bivirkning

Der er tale om en perlerække af problemer, der med hans ord »tårner sig op« for Siemens Gamesa. Problemerne tegner for ham at se et billede af et »meget udfordret« Siemens Gamesa. 

Når Vestas-aktionærer har grund til at glæde sig, skyldes det ifølge Sydbank, at Siemens Gamesas problemer handler om Siemens Gamesa og ikke vindmøllebranchen som helhed. 

Problemerne sætter en fed streg under »en lang periode med problemer og meget store tab. Vi ser en betydelig sandsynlighed for at ledelsens fokus på at rydde op i problemerne internt kan stække Siemens Gamesas konkurrencekraft i en periode til gavn for Vestas,« forklarer Jacob Pedersen.

Læs også: Her er de fem danske aktier, som analytikerne spår størst kurspotentiale

Sydbank holder fast i sin købsanbefaling på den danske vindmøllemastodont, selv om Vestas også er udfordret. Det skyldes ikke mindst, at Vestas-forretningen længe har set betydelig mere robust ud sammenlignet med konkurrenterne.

»Lige nu er indtjeningen stadig massivt negativt påvirket af, at Vestas afleverer projekter, som selskabet har vundet for år tilbage med lave salgspriser og efterfølgende eksploderede omkostninger,« forklarer Jacob Pedersen.

Læs også: C25-aktie topper giftig liste: Se de 10 mest shortede danske aktier

Men investorer bør se fremad, påpeger Jacob Pedersen:

»I takt med at de næste kvartaler går, vil de seneste kvartalers massive salgsprisforhøjelser blive synlige i resultatopgørelsen og afdække et helt andet og langt højere indtjeningsniveau end det aktuelle.«

Vestas-aktien dykker mere end 6 pct. i fredagens børsåbning.  Siemens Energy falder mere end 10 pct. i freadgens børsåbning.

Det fremgår af Sydbanks hjemmeside, at banken har en købsanbefaling på Vestas-aktien.

Læs også: Det bør du vide om aktiesparekontoen

Læs også: 7 ting du skal vide, inden du køber obligationer