Henter kommentarer

Betaler du negative renter? Så er du en af de få


Størstedelen af danskerne betaler ikke negative renter.

Sådan lyder det i pressemeddelelse fra Finans Danmark, der er interesseorganisation for blandt andet bank og værdipapirhandel.

I løbet af 2021 har syv ud af ti voksne danskere ikke betalt negative renter. Og af dem der har, slipper de fleste med at betale under 600 kr. før skat, viser en ny opgørelse fra interesseorganisationen.

»Vores tal viser, at over syv ud af ti voksne danskere ikke har været berørt af negative renter i løbet af 2021. Så det er altså fortsat ret få, som rent faktisk bliver mødt med en regning i banken,« udtaler Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark, i pressemeddelelsen.

Negative renter medførte en udgift for 31 pct. af danskerne med en bankkonto i 2021.

For 16 pct. af dem betød det en regning på under 600 kr., 5 pct. endte med en regning på mellem 600 og 1200 kr., 4 pct. betalt mellem 1200 og 2400 kr., mens 6 pct. har fået en regning på over 2400 kr.

»Jeg hæfter mig ved, at blandt de tre ud af ti danskere, som rent faktisk skal betale negative renter, slipper de fleste altså med ganske små beløb. Lidt flere end halvdelen af dem betaler faktisk under 400 kroner om året, når man tager højde for, at de negative renter kan trækkes fra i skat,« udtaler Niels Arne Dam.

Negative renter for private bankkunder har genstand for stor debat, siden Jyske Bank som den første tilbage i 2019 introducerede fænomenet.

Siden da er stort set alle landets banker fulgt trop, og i dag betaler man typisk- 0,7 pct. for indestående over 100.000 kr.

Bankernes bank, Nationalbanken, indførte negative renter i 2012, og siden da har bankerne tabt penge på at have kundernes indlån stående til 0 pct. i en periode, hvor Nationalbanken tager negative renter.

Læs også: 2021 satte rekord på boligmarkedet: Så mange boliger blev der solgt

Læs også: Storinvestor: Derfor håber jeg på aktiefald