Henter kommentarer

Chefstrateg efter eskalering af voldsom konflikt: Det er vores råd nu


Der er ingen tvivl om, at konflikten i Mellemøsten er eskaleret efter Iran i løbet af weekenden har angrebet Israel med hundredvis af missiler og droner.

Storbanken Nordea har et bud på, hvordan man som investor skal fortolke situationen.

Det er nemlig ikke sikkert, at det kommer til at få en stor betydning for investorerne i de finansielle markeder. Sådan lyder vurderingen fra Josephine Cetti, der er chefstrateg i den nordiske storbank:

»På den korte bane virker det som om, at base case er, at det ikke får nogen stor indflydelse på markederne og vi har ikke ændret vores holdninger til markedet,« siger chefstrategen og fortsætter: 

»Vi er ikke ude at sige til kunderne, at de skal sælge deres aktier. Men vi holder øje med situationen og så må vi se, hvad den kommende uge bringer.« 

Læs også: Hvis investor fik penge tilbage i skat, ville han købe denne C25-aktie

Chefstrategen påpeger at det iranske angreb i høj grad har været ventet - blandt andet fordi det har været et modsvar på et Israelsk angreb på Irans konsulat i I Syrien for mindre end to uger siden. Her blev flere medlemmer af Irans Revolutionsgarde, inklusive to generaler, dræbt - og Iran hævder at Israel står bag. 

Alligevel er der tale om en eskalering af konflikten, blandt andet fordi Iran nu har sendt missiler og droner afsted på egen hånd og ikke gennem sine proxy-grupperinger. Og derfor har udviklingen også potentiale til, at kunne påvirke markederne markant: 

»Vi har gået i en periode og frygtet, at der kunne komme en form for korrektion på markedet, blandt andet fordi aktierne er steget så kraftigt som der er de seneste seks måneder,« siger Josephine Cetti og fortsætter: 

»Markedet vil bruge hvilken som helst undskyldning for at tage lidt profit og sælge lidt af - og det her kunne være en oplagt anledning til lige at tage lidt risiko af bøgerne.« 

Læs også: Hvis strateg fik penge tilbage i skat, ville han købe disse to aktier

Det har dog ikke været et billede, der har materialiseret sig på de finansielle markeder endnu. Olieprisen er faktisk faldet en smule, og aktiefutures i Europa og USA indikerer stigninger mandag. Hos Nordea tror man da også, at det, der i højere grad vil drive markederne den kommende tid er regnskabssæsonen, som så småt er skudt igang i USA. 

»Men det hele afhænger af, hvordan situationen udvikler sig og om Israel laver et voldsomt angreb tilbage,« siger Josephine Cetti. 

Læs også: Rammer laveste niveau i 20 år - 'absolut værste, jeg har set i min karriere'

Og her vurderer chefstrategen, at amerikanerne har en vigtig rolle at spille. Et voldsomt Israelsk modangreb på Iran kan nemlig påvirke olieprisen markant, da Iran er en olieproducerende nation. Og en stigende oliepris er bestemt ikke i amerikanernes interesse, lyder vurderingen. 

»Det er valgår i USA og olieprisen er steget 26 pct. siden december. Det betyder at benzinpriserne i USA stiger og er steget kraftigt,« siger Josephine Cetti og tilføjer: 

»Og der er bare en meget fin sammenhæng mellem en præsidents popularitet og benzinpriser. Så den der har allermindst interesse i, at det her eskalerer det er Biden. 

Derfor mener chefstrategegn også, at det er særligt relevant at bide mærke i, hvordan amerikanerne kommunikerer om situationen: 

»Hvis amerikanerne indikerer overfor Israelrener, at de ikke har ubetinget opbakning til et modangreb, fordi de ikke har interesse i en konflikt, hvor oliepriserne løber helt løbsk, så tror jeg, at det vil være vigtigt,« siger Josephine Cetti. 

Millionærklubben byder torsdag 25. april indenfor til Millionærklubben Eksklusiv. Denne gang zoomer Millionærklubben ind på nogle af verdens vækstøkonomier og undersøger, om investeringsmulighederne er værd at satse på eller nærmere lidt for risikable.

Debatten styres af Millionærklubbens faste vært, Bodil Johanne Gantzel, og panelet består af markedsdeltagere og analytikere, der til daglig arbejder med Emerging Markets- investeringer. Billetter kan købes her: https://www.euroinvestor.dk/nyheder/kommende-arrangementer