Henter kommentarer

| Opdateret

Chokeret børsveteran har fået nok – det er for risikabelt


Det er for risikabelt.

Det er årsagen bag den drastiske beslutning, som fondschef Luke Sadrian nu har taget på vegne af sin fond Commodities World Capital fund. Det skriver Bloomberg News. Hans fond, der har specialiseret sig i råvarehandel, er oppe mere end 120 pct. i år, men det ændrer ikke på, at ugens begivenheder har været for voldsomme.

Læs også: USA fjerner Ruslands særstatus

Vi taler om det historiske drama, der udfoldede sig to timers flyvning fra København - på London Metal Exchange (LME) -  som har fået en erfaren investor til at droppe diverse råvarehandler. Det er på trods af, at vi befinder os midt i et glohedt råvaremarked.

Læs også: Penge tilbage eller skattesmæk? Nu kan du se årsopgørelsen for 2021

Luke Sadrian har handlet industrimetaller i mere end 30 år, men otte timer inde i tirsdagens handel traf råvarebørsen i London alligevel en beslutning, der chokerede investeringsveteranen. Da nikkelprisen eksploderede op i mere end 101.000 dollar pr. ton, overraskede råvarebørsen adskillige investorer med at lukke ned for handlen og tilbagerulle dagens handler.

Læs også: Danske Bank: Pas på, det kan blive rigtig dyrt for dig

Nikkelprisen blev tirsdag mere end fordoblet i forhold til dagen før. Udviklingen mandag var ellers i sig selv opsigtsvækkende. Her bragede prisen på det sølvfarvet metal op med 66 pct. til 48.780 dollar pr. ton på London Metal Exchange.

Begivenhederne tirsdag efterlod særligt én investor med et potentielt tab på 55 mia. kr. Ham vender vi dog lige tilbage til. For råvarebørsens beslutning har i den grad vakt opsigt.

Læs også: Overvejer du Vestas-aktien? Det bør du huske

»LME har været mit levebrød i meget lang tid, så det er hjerteskærende,« udtaler Luke Sadrian og tilføjer:

»I lyset af den nuværende usikkerhed, går jeg ud af alle mine LME-positioner, selv om jeg er rasende bullish på kobber.«

Se listen: Sådan har C25-aktierne klaret sig siden første nedlukning

Andre end ham har dog også været overbevist om, at der kunne tjenes styrtende med penge på industrimetaller. En af dem var investoren med milliardtabet fra før, den kinesiske finansmand Xiang Guanda.

Han er formodentlig ikke kendt i en bredere offentlighed, men han sidder ifølge det anerkendte erhvervsmediet på kontrollen over verdens største nikkelproducent, Tsingshan Holding Group. Xiang Guanda står i centrum af et massivt fejlsats på nikkel, efter han blev ramt af et såkaldt short squeeze. Hvordan det hænger sammen, kan du læse mere om her.

Læs også: Uhyggeligt børsdrama: 'Det er nok det farligste sted overhovedet'

London Metal Exchange har efterfølgende forsvaret sin drastiske beslutning med, at prisudviklingen tirsdag skabte risiko for, at andre råvareinvestorer kunne blive ramt af massive tab, der ville sprede sig som ringe i vandet.

At det lige var nikkel, der var i centrum i den opsigtsvækkende børshandel, er i øvrigt ikke helt tilfældigt. Prisen på nikkel er steget kraftigt, efter Rusland har invaderet Ukraine.

Markedet har frygtet, at sanktionerne mod Rusland ville skabe en mangel på nikkel. Rusland er nemlig en af verdens største eksportører af metallet, der blandt andet bruges til rustfrit stål og elbilbatterier.