Henter kommentarer

Danske Bank: Pas på, det kan blive rigtig dyrt for dig


Det kan blive rigtig, rigtig dyrt for dig, hvis du forsøger at købe aktier lige inden markedet stiger.

Det påpeger Danske Banks senior investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen. Det sker efter, at vi onsdag havde den bedste aktiedag i Europa siden marts 2020. Eurostoxx 600 steg 4,7 pct., hvilket ifølge Jyske Bank er den bedste dag i næste to år. Det ledende tyske Dax-indeks steg næsten 8 pct.

Læs også: Uhyggeligt børsdrama: 'Det er nok det farligste sted overhovedet'

»Pas på, det kan koste dig rigtig meget, hvis du ikke er investeret i markedet og får de gode aktiedage med,« fortæller Lars Skovgaard Andersen.

Ordene falder i en tid, hvor aktiemarkederne i flere uger har været præget af voldsomme udsving på grund af rentefrygt og Ruslands invasion af Ukraine.

Læs også: Populær dansk aktie er faldet for voldsomt – analytiker kalder den 'attraktiv'

»De største bevægelser kommer tit som en overraskelse, og derfor er det ikke så underligt, at de bedste aktiedage efter dage, hvor du har haft lyst til at sælge endnu mere af det, du har. Problemet er, at du slet ikke når at komme med, hvis du hopper ind og ud.«

Strategen henviser til, at globale aktier i løbet af de sidste 15 år har givet et afkast på 221 pct. Uden de 10 bedste børsdage, havde du kun fået et afkast 81 pct..

Læs også: Sydbank om Ruslands invasion: Her er de danske vinder- og taber-aktier

»Dit afkast er mere end halveret. Det er rasende ærgerligt at gå glip af,« udtaler han.

Derfor er Lars Skovgaard Andersens grundfilosofi altid at være investeret i stedet ved at hoppe ind og ud af aktiemarkedet. Det er i erkendelsen er, at det er enormt svært at time aktiemarkedet, så du køber op lige inden børsfesten for alvor begynder.

Læs også: Årsopgørelsen er lige på trapperne: Disse seks ting, skal du være opmærksom på

»Der, hvor vi får det største afkast er typisk på bagsiden af de værste dage. Det kommer tit ud af noget, hvor du dagen forinden havde lyst til at sælge mere ud af det, som du har,« udtaler han og fortsætter:

»Du kan som investor måske godt optimere, hvordan du er placeret i markedet, men spørgsmålet er, om du virkelig vil tage chancen og risikere slet ikke at være i markedet,« udtaler han

Det betyder dog ikke, at du som investor godt kan vælge perioder, hvor du tager mindre eller mere risiko. Der kan derfor være tidspunkt, hvor du enten lader aktier fylder mere eller mindre i porteføljen end obligationer, forklarer han.

Læs også: Danske aktier i vild udvikling – 'det er fabelagtig lærdom til investorer'

Læs også: Overvejer du Vestas-aktien? Det bør du huske