Henter kommentarer

Årsopgørelsen er lige på trapperne: Disse seks ting skal du være opmærksom på


Penge tilbage eller skattesmæk?

Meget snart er det regnskabets time for det forgangne skatteår, hvor tusindvis af danskere får klarhed over, om de har betalt for meget eller for lidt i skat.

Særligt i år er det en god idé at tjekke sin årsopgørelse selv, lyder det fra Nykredits privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen. For selvom skat modtager en lang række informationer automatisk, er der stadig en række fradrag, man selv skal registrere for ikke at snyde sig selv.

Desuden bød 2021 på en række ekstraordinære forhold, som betyder, at årsopgørelsen ser en smule anderledes ud end vanligt. Derfor har privatøkonomen udpeget seks ting, man bør være særligt opmærksom på.

  • Indbetalt for meget til ratepension? Så pas på

Afsnittet øverst på årsopgørelsen 'Vær opmærksom på' er altid en god idé at læse, lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen.

Der kan for eksempel stå, at man har indsat for meget på en ratepension i 2021, og derfor ikke har fået fradrag for hele indbetalingen.

»Det vil reelt udløse dobbeltbeskatning af det overskydende beløb, idet man skal betale skat af beløbet i pensionsalderen, men ikke har fået fradrag for indbetalingen,« siger Camilla Schjølin Poulsen.

Ifølge hende anslås det, at mellem 30.000 og 40.000 danskere hvert år går glip af skattefradrag på den måde, og alene de seneste fem år, er der blevet indbetalt 1,5 mia. kr. for meget på ratepensioner, hvor indbetaleren ikke har reageret – og dermed skal betale dobbeltskat af pengene.

Løsningen er, at man kontakter sin bank eller pensionsselskab, og på den måde får hjælp til at bevare sit fradrag ved at flytte pengene videre til en livrente. Alternativt kan man få det overskydende beløb sat ind på sin lønkonto.

»Og man bør faktisk kigge på sine årsopgørelse tilbage i tid, hvis man er usikker på, om man uforvarende har fået snydt sig selv. Eksempelvis kan indkomståret 2018 lige nu rettes indtil 1. maj 2022,« fortæller Camilla Schjølin Poulsen.

  • Pendlet til arbejde?

Corona betød, at langt flere arbejdede hjemmefra end førhen. Derfor fremgår befordringsfradraget ikke automatisk af årsopgørelsen i år. I 2020 registrerede 1,2 mio. danskere kørselsfradrag, og derfor er der rigtig mange, der skal indberette manuelt i år.

»Man indberetter de kilometer, man har kørt til og fra arbejde, og man må gerne beregne ud fra den faktiske rute, hvis den er hurtigere at køre end den rute, som Skat udregner som den korteste. Alt over 24 kilometer pr. dag giver fradrag,« siger Camilla Schjølin Poulsen.

  • Fixet ting i hjemmet eller sommerhuset?

Under coronanedlukningerne fik mange danskere ordnet og fixet ting i hjemmet. Var man en af dem, skal man være glad, for i 2021 var der ekstraordinært gode vilkår for både håndværkerfradrag og servicefradrag. Begge beløb blev hævet til 25.000 kr. pr. person, og kan benyttes, hvis man har fået lavet energirenoveringer, vinduespudsning og rengøring.

»Disse to fradrag har mange danskere tendens til at glemme, hvilket er ærgerlige penge, der faktisk kan mærkes,« lyder det fra privatøkonomen.

Er man to voksne i husstanden, har man i 2021 fået et muligt samlet fradrag på 100.000 kr.

»Og det vil i så fald betyde, at man får hele 30.500 kr. tilbage i skat,« siger Camilla Schjølin Poulsen.

I 2022 er begge fradrag sat ned til mere normale niveauer. Fra 1. april forsvinder håndværkerfradraget, og derefter har man kun mulighed for at fratrække serviceydelser.

  • Fået udbetalt feriepenge eller steget i løn?

Mere end 2 mio. danskere benyttede sig af at få udbetalt indefrosne feriepenge tilbage i maj 2021.

Var man en af dem, og i så fald havnet i topskatte-området, vil man formentligt få en retsskat, da trækprocenten normalt ligger lavere end topskatten.

»Har man for eksempel fået 30.000 kr. udbetalt og kun betalt en trækprocent på 43 pct. i stedet for en topskat på 52 pct., så skylder man 2.700 kr. i skat.«

  • Styr på investeringer?

Under coronakrisen strømmede tusinder af danskerne ind på aktiemarkedet. Er man en af dem, kan det være en god idé at tjekke sin årsopgørelse, da man skal betale skat af gevinster. Tab kan trækkes fra.

Siden 2010 har bankerne automatisk indberettet alle køb og salg, hvis man handler almindelige børsnoterede aktier og investeringsfonde.

»Men har man købt sine værdipapirer før 2010, købt aktier via uregulerede børser, eller har aktier opbevaret i et depot i udlandet, er der grund til at være ekstra opmærksom,« lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen.

Man har nemlig selv pligt til at sikre, at realiserede tab og gevinster fra fri opsparing fremgår af ens årsopgørelse.

  • Købt eller solgt bolig?

Har man i løbet af 2021 købt eller solgt bolig, skal man være særligt opmærksom på de gebyrer, man har betalt til realkreditinstituttet og banken. Det kan blandt andet være garantiprovision og differencerente.

»Dem skal man i nogle tilfælde selv indberette, hvorefter de giver fradrag ligesom renteudgifter,« fortæller Camilla Schjølin Poulsen.

Læs også: Trods rentestigninger og storkonflikt: Så meget steg boligpriserne i februar

Læs også: Fire vidt forskellige danske giganter i brutal halvering