Henter kommentarer

Dansk finanstilsyn tordner mod kryptovaluta: »Det Vilde Vesten«


 
Ovenfor kan du få mere at vide om det amerikanske S&P 500-indeks.
Vis mere

 

Finanstilsynet i Danmark langer hårdt ud efter kryptovaluta, da aktiver som for eksempel bitcoin er uregulerede. Som forbruger har man derfor ingen beskyttelse, og man risikerer at miste sin opsparing lyder det fra tilsynet tirsdag middag.

Det er ikke første gang Finanstilsynet advarer om at spekulere i krypto. Tilsynet er i øvrigt på linje med en række finans-, børs- og banktilsyn over hele verden. Senest har den kinesiske centralbank erklæret alle transaktioner i kryptovaluta for at være illegale. En melding, der gav en markant reaktion på kryptomarkedet, som dog hurtigt stabiliserede sig igen.

De mange formaninger fra myndigheder over hele verden bliver latterliggjort af kryptotilhængere ligeså flittigt som myndighederne advarer. Senest er det altså fra Danmark, der lyder skarpe advarsler:

»Finanstilsynet planter et advarselsskilt på kryptovaluta, fordi udstedere af kryptovaluta ikke er lovregulerede eller underlagt tilsyn fra myndighederne. Det samme gælder ofte handelstjenesterne. Forbrugerne kan derfor ikke føle sig beskyttet i samme grad, som hvis forbrugerne handler med regulerede finansielle produkter som aktier og obligationer,« siger kontorchef Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets Forbrugerkontor.

I modsætning til de fleste andre investeringsprodukter, er der ingen lovgivning, som sætter grænser for, hvor komplekst, uigennemsigtigt og risikabelt en investering i kryptoaktiver må være. Beskyttelse gennem obligatoriske egnethedstests eller informationskrav får man heller ikke, når man sætter penge i kryptovaluta, lyder det i Finanstilsynets pressemeddelelse.

»Den risiko, som fraværet af forbrugerbeskyttelse giver, må man lægge oven i den risiko, som kryptovaluta udgør som investeringsform – især for pensionsopsparingen. Værdien kan på kort sigt lynhurtigt tage en rutsjebanetur, og på langt sigt er produkter baseret på krypoaktiver også forbundet med flere risici. Finanstilsynet opfordrer derfor almindelige forbrugere til at være meget forsigtige med at placere deres opsparing i kryptovaluta,« siger kontorchef Ulla Brøns Petersen.

Tidligere i dag advarede Finans Danmark – bankernes brancheorganisation – om stigende finansiel svindel, hvor kryptovaluta også er omdrejningspunktet.

Også den megen kryptosvindel advarer Finanstilsynet nu om:

»Myndighederne har ikke mulighed for at holde øje med handelstjenesternes aktiviteter. Derfor har svindlere også gode muligheder for at udgive sig som investeringsmæglere og franarre forbrugerne deres opsparing. Det er selvfølgelig ikke lovligt, men dem der har modtaget betalingen vil ofte være »over alle bjerge«, eller måske nærmere godt gemt i cyberspace. For lægmanden er det ikke altid tydeligt, om der bag den professionelle markedsføring og onlineplatforme gemmer sig en legitim virksomhed,« står der i pressemeddelelsen.

»Forbrugerne bør derfor generelt forholde til sig kritisk til både investeringsmægleren og det markedsførte kryptoprodukt,« afslutter Ulla Brøns Petersen

Tilsynet oplyser, at der arbejdes aktuelt i EU på at etablere en fælleseuropæisk regulering af markedet for kryptovalutaer. EU-lovgivningen MICA vil blandt andet indføre tilladelseskrav. Finanstilsynet forventer, at denne forordning vil blive vedtaget inden året er omme.

Læs også: Pengene og kulturen med Henrik Drusebjerg: »Jeg åd 'Game of Thrones' råt«

Læs også: Så mange danskere risikerer at blive ramt af højere aktieskat